Infofinanciar > Lumea la zi > Criza energetică îl pune pe Macron la compromisuri. Francezul vrea să refacă legăturile cu Algeria
Lumea la zi

Criza energetică îl pune pe Macron la compromisuri. Francezul vrea să refacă legăturile cu Algeria

Criza energetica Sursa foto Stirile ProTV
Sursa foto: Stirile ProTV

Criza energetică din Europa are un efect major asupra tuturor statelor, dar în special asupra celor care sunt legate de Rusia prin intermediul importurilor de gaze și petrol. Președintele Franței, Emmanuel Macron  vrea să refacă legăturile cu Algeria, stat cu mari rezerve de petrol și gaze.

Criza energetică se pare că îl trimite pe Macron direct în Alger cu o delegație de 90 de persoane, formată din miniștri, oameni de afaceri și personalități sportive. Această vizită va fi în perioada 25-27 august.

Surse de la Palatul Elysee au transmis faptul că președintele francez a „făcut alegerea de a orienta această vizită spre viitor… și de a pune bazele unei relansări a relațiilor”.

Analiștii sunt de părere că obiectivul principal al lui Macron este acela de a realiza o cooperare mult mai strânsă având în vedere problemele economice și cele de securitate actuale.

„Nu vii cu o delegație atât de numeroasă – inclusiv miniștrii de externe, de apărare, de economie și de interne – și stai două zile, dacă tot ce ai de gând să discuți este trecutul”, a spus Hasni Abidi, director al Centrului de Cercetare pentru Lumea Arabă și Mediterană, cu sediul la Geneva.

De asemenea, acesta a transmis faptul că Algeria poate fi un adevărat aliat în lupta împotriva crizei energetice din Europa, întrucât statul african are extrem de multe resurse de gaze și petrol neexploatate. Totuși, țara se află în poziție de sprijin pentru continentul european pe termen mediu, „nu pentru a înlocui Rusia”.

Președintele Algeriei a transmis faptul că Macron s-a gândit de două ori în ceea ce privește relațiile cu cu acest stat deoarece, în luna mai a anului curent s-a semnat un contract major cu Italia pentru exporturi de gaze și petrol.

Criza energetică unește ce războiul destramă

Se pare că această vizită a lui Macron este așteptată și de oficialii algerieni întrucât Franța poate ajuta la dezvoltarea sectorului energetic. De asemenea, oferă o altfel de credibilitate statului. În acest fel, Algeria poate obține un loc extrem de important în comunitatea internațională, având în vedere contextul actual al războiului din Ucraina și sistarea de gaze rusești către Europa.

„Algeria are relații istorice excelente cu Rusia. Dar, după invazia Ucrainei, nu vrea să apară ca un agent al Moscovei sau ca parte a unei axe rusești a răului”, a transmis lui Hasni ABIDI.

Ambele state speră să revină la o situație mult mai bună, după o serie de neînțeșesuri i tensiuni care au cumint anul trecut cu rechemearea în statul natal a ambasadorului algerian. Acest lucru s-a produs după ce Macron a vorbit despre sistemul politico-militar algerian, dar și despre națiune în sine.

Criza energetică se pare că începe să se adâncească din ce în ce mai tare din cauza prețurile extrem de ridicate. Acest lucru ar putea duce Europa într-o recesiune. Piața este extrem de preocupată de resurse de gaze din regiune. este posibil ca acestea să nu genereze suficientă energie electrică în această iarnă. Capacitatea nucleară a Franței este extrem de scăzută, dar în acest fel sunt limitate exporturile de energie în lunile următoare.