Lumea la zi

POLITICO: Țările UE nu vor plafonare, dar sunt de acord cu suprataxarea companiilor din energie. Concluziile summitului

Gaze - sursa foto - zdg.md
Sursă foto: zdg.md

Toate țările UE sunt de acord că blocul comunitar trebuie să ia măsuri pentru a reduce prețurile în creștere ale energiei, dar summitul de urgență al miniștrilor energiei de vineri s-a împotmolit în detaliile legate de modul în care vor funcționa aceste politici.

Potrivit informațiilor obținute de POLITICO, miniștrii și-au exprimat sprijinul pentru mai multe propuneri politice majore prezentate la începutul acestei săptămâni de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Printre acestea se numără: Taxarea profiturilor excepționale ale producătorilor care nu folosesc gaze naturale scumpe pentru a genera energie și o recuperare paralelă a profiturilor de la companiile de combustibili fosili care obțin, de asemenea, câștiguri record; coordonarea unei reduceri a consumului de energie la nivelul întregului bloc; și furnizarea de „instrumente de lichiditate de urgență” pentru a ajuta firmele energetice să facă față costurilor colaterale foarte ridicate pentru a tranzacționa pe bursele publice.

„Am reușit să găsim o direcție clară pentru măsurile care trebuie luate”, a declarat ministrul ceh al Industriei și Comerțului, Josef Síkela, care a prezidat Consiliul energetic de urgență. „Acum știm exact ce drum trebuie să urmăm.”

Situația, departe de a fi rezolvată

O parte din miniștrii și-au exprimat sprijinul general pentru plafonarea prețului la gazele naturale într-o anumită formă, dar a existat o dispută cu privire la faptul dacă un astfel de plafon s-ar aplica tuturor importurilor sau doar celor din Rusia – așa cum a propus săptămâna aceasta von der Leyen.

A existat, de asemenea, un dezacord cu privire la modul de reducere a cererii de energie. Comisia dorește ca acest lucru să fie obligatoriu, dar nu toate țările sunt de acord.

O solicitare de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat până la sfârșitul anului 2023 a figurat, de asemenea, în mod proeminent în cererile miniștrilor – ceea ce ar permite guvernelor să salveze firmele în dificultate care se confruntă cu consecințele războiului rusesc din Ucraina.

Pe lângă plafonarea globală a prețurilor, miniștrii au abordat și o altă idee care nu a fost propusă la începutul săptămânii de von der Leyen. Ei au „cerut să se trimită un semnal de încredere pe piața energiei electrice” prin activarea unei frâne de urgență existente la nivelul UE pentru creșterea automată a prețurilor angro ale energiei electrice. Aceste idei vor fi trimise Comisiei pentru a fi aprofundate.

„Săptămâna viitoare vom propune măsuri fără precedent pentru o situație fără precedent”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, după summit.

Dispută pe tema prețului gazelor

Cea mai mare dispută a fost legată de modul în care se poate reduce prețul în timp real al gazelor naturale, care a crescut de șapte ori față de anul trecut și care a dus la o creștere în lanț a prețurilor la energie. Comisia a propus doar plafonarea gazului rusesc, dar multe țări doresc ca acest lucru să se aplice tuturor importurilor.

Ministrul italian pentru tranziție ecologică, Roberto Cingolani, a declarat că 15 țări sunt în favoarea unui plafon de preț pentru toate gazele naturale, doar trei țări insistând asupra unui plafon specific Rusiei, iar alți opt miniștri fiind fie împotrivă, fie neutri, fie îngrijorați de impactul economic.

„Cred că plafonarea prețului la gaze este, din punctul de vedere al pieței, cel mai dificil caz”, a declarat Síkela.

Berlinul, Amsterdamul și Comisia nu sunt entuziasmate de această idee

Dacă se impune un plafon de preț la gaze, „atunci există o mare probabilitate să avem penurie de gaze. Dacă împingi prețurile în jos, efectul este, de obicei, că furnizorii se duc în altă parte. Iar noi vrem să îl lovim pe Putin„, a declarat secretarul de stat olandez pentru industrii extractive Hans Vijlbrief.

Îngrijorarea a fost reluată în Germania, unde cancelarul Olaf Scholz a declarat: „Soluțiile și propunerile nu sunt, prin urmare, atât de evidente pe cât par pentru unii oameni”.

Chiar și nominalizarea Rusiei este un pas prea departe pentru unii

„Nu vom fi de acord cu acest lucru”, a declarat ministrul belgian al energiei, Tinne Van der Straeten, afirmând că un plafon doar pentru Rusia nu are nicio „valoare adăugată”.

Un purtător de cuvânt al ministrului ungar de externe Péter Szijjártó a declarat: „Un plafon de preț pentru gazul rusesc este absurd”. Simson a declarat că Comisia va colabora cu țările îngrijorate de faptul că o Moscova răzbunătoare le va tăia gazul pentru a găsi surse alternative de aprovizionare.

În ciuda acestor diferențe, ministrul francez al Energiei, Agnès Pannier-Runacher, s-a arătat optimistă că există „o dorință comună de a merge mai departe”.

„Este un mesaj foarte puternic transmis piețelor pentru a evita tranzacțiile financiare pe piața gazelor care par a fi un joc de noroc, mai degrabă decât să corespundă vreunei realități fizice a fluxurilor de energie”, a declarat ea.

Obiectivul este de a obține propuneri legislative concrete până când von der Leyen va susține miercurea viitoare discursul său anual privind starea Uniunii Europene.

„Nimic nu este decis încă”, a spus Simson. „Așa că eu cred că vom avea un weekend aglomerat și, de asemenea, primele zile ale săptămânii viitoare înainte ca produsul final și pachetul Comisiei să fie cu adevărat gata.”