Infofinanciar > Lumea la zi > A început cel mai mare exercițiu militar din istorie. Australia și SUA, demonstrație de forță și unitate
Lumea la zi

A început cel mai mare exercițiu militar din istorie. Australia și SUA, demonstrație de forță și unitate

sursa foto evenimentul zilei
sursa foto evenimentul zilei

Australia și SUA au început vineri două săptămâni de simulări de război la care participă peste 30.000 de soldați și participanți din alte 11 țări, într-o demonstrație de forță și unitate, într-un moment în care China a devenit o putere din ce în ce mai asertivă în zona Indo-Pacific.

Desfășurate o dată la doi ani, primele exerciții militare comune Talisman Sabre au avut loc în 2005, iar demonstrațiile din acest an vor fi cele mai mari de până acum.

„Cel mai important mesaj pe care China îl poate prelua din acest exercițiu și din orice alt lucru pe care aliații și partenerii noștri îl fac împreună, este că suntem extrem de legați de valorile fundamentale care există între numeroasele noastre națiuni”, a declarat secretarul american al Marinei, Carlos Del Toro, în timpul unei ceremonii de deschidere pe o navă militară din Sydney.

Exerciții militare, Australia – SUA

Exercițiile, care vor avea loc în diferite locații din Australia, vor include simulări de lupte terestre și aeriene, precum și debarcări amfibii. Exercițiile au demonstrat „angajamentul Australiei de a lucra cu partenerii noștri internaționali pentru a menține securitatea și stabilitatea regiunii noastre”, a declarat ministrul apărării, Richard Marles, în cadrul aceleiași ceremonii.

Anul acesta, Germania va participa pentru prima dată, cu 210 parașutiști și pușcași marini, în timp ce națiunea europeană își consolidează prezența în Indo-Pacific. Personalul din India, Filipine, Singapore și Thailanda va participa, de asemenea, în calitate de observatori.

Australia aprofundează cooperarea în domeniul securității cu SUA și cu parteneri regionali precum Japonia și India, în același timp în care guvernul laburist de centru-stânga încearcă să refacă legăturile comerciale cu China, care au fost tensionate de disputele privind comerțul, investițiile și securitatea. O navă chineză se află în prezent în largul coastei de est a Australiei și este de așteptat să urmărească exercițiile, potrivit unui oficial australian din domeniul apărării, conform Reuters .

Berlinul se orientează spre Indo-Pacific

Pentru prima dată, Germania va trimite trupe în Australia în cadrul unor exerciții comune cu aproximativ 30.000 de militari din alte 12 țări, subliniind astfel atenția sporită a Berlinului față de Indo-Pacific, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu China în regiune.

În ultimii ani, Germania a avut o prezență militară mai mare în Indo-Pacific, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să meargă pe o linie dreaptă între interesele sale de securitate și cele economice. „Este o regiune de o importanță extrem de mare pentru noi, în Germania, precum și pentru Uniunea Europeană, datorită interdependențelor economice”, a declarat șeful armatei, Alfons Mais, într-un interviu publicat luni de Reuters, cu câteva ore înainte ca primele trupe germane să plece în Australia.

China este cel mai important partener comercial al Berlinului, iar 40% din comerțul exterior al Europei circulă prin Marea Chinei de Sud, o cale navigabilă care este un punct central al disputelor teritoriale din Indo-Pacific. În 2021, o navă de război germană a navigat în Marea Chinei de Sud pentru prima dată în aproape 20 de ani. Anul trecut, Berlinul a trimis 13 avioane militare la exerciții comune în Australia, cea mai mare desfășurare pe timp de pace a forțelor aeriene. Șeful armatei germane a declarat că până la 240 de soldați germani, printre care 170 de parașutiști și 40 de pușcași marini, vor participa la exercițiul Talisman Sabre din 22 iulie până la 4 august, cele mai mari exerciții dintre Australia și SUA, desfășurate bianual.

Germanii se vor antrena în războiul din junglă și în operațiuni de debarcare alături de soldați din țări precum Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Franța și Marea Britanie. „Ne propunem să demonstrăm că suntem parteneri de încredere și capabili care contribuie la stabilizarea ordinii bazate pe reguli în regiune”, a declarat Mais. Întrebat ce mesaj ar trebui să transmită Chinei prima desfășurare de trupe germane în Australia, el a subliniat că Berlinul nu a urmărit să antagonizeze pe nimeni.

„În general, are sens să cunoaștem perspectiva pe care o au alții asupra lumii”, a declarat generalul-locotenent, adăugând că provocările actuale în materie de securitate sunt mult mai puțin clare decât înainte de 1990. „Războiul Rece a fost ușor, era o lume bipolară. Astăzi, nu ne mai putem concentra doar pe Europa… trebuie să ne poziționăm mult mai larg”, a subliniat șeful armatei, conform Reuters .