Infofinanciar > Lumea la zi > Cresc tensiunile în Marea Chinei de Sud. Germania trimite două nave de război în Indo-Pacific
Lumea la zi

Cresc tensiunile în Marea Chinei de Sud. Germania trimite două nave de război în Indo-Pacific

Marea Chinei de Sud Sursa foto RISAP
Sursa foto RISAP

Germania va trimite două nave de război în Indo-Pacific în 2024, a declarat duminică ministrul Apărării, Boris Pistorius, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre China și Taiwan și din cauza disputei din Marea Chinei de Sud.

Vorbind la Dialogul Shangri-La din Singapore, cea mai importantă conferință de securitate din Asia, Pistorius a declarat că țările trebuie să se ridice în picioare pentru ordinea internațională bazată pe reguli și pentru protecția principalelor pasaje maritime.

Germania vrea să protejeze zona 

„În acest scop, guvernul federal german a trimis o fregată în Indo-Pacific în 2021 și va desfășura din nou, în 2024, active maritime – de data aceasta o fregată și o navă de aprovizionare – în regiune”, a spus el, potrivit unui scenariu al discursului său distribuit de ministerul apărării de la Berlin.

El a adăugat că desfășurările nu sunt îndreptate împotriva vreunei națiuni, o remarcă aparent adresată Chinei.

„Dimpotrivă: Ele sunt dedicate protejării ordinii internaționale bazate pe reguli pe care am semnat-o cu toții și de care ar trebui să beneficiem cu toții – fie că este vorba de Mediterana, de Golful Bengal sau de Marea Chinei de Sud.”

Manifestând o prezență militară mai mare în regiune, Germania se află pe o coardă de sârmă între interesele sale de securitate și cele economice, deoarece China este cel mai important partener comercial al Berlinului. În 2021, o navă de război germană a navigat în Marea Chinei de Sud pentru prima dată în aproape 20 de ani, o mișcare prin care Berlinul s-a alăturat altor națiuni occidentale în extinderea prezenței sale militare în regiune, pe fondul alarmei crescânde privind ambițiile teritoriale ale Chinei.

Cauza tensiunilor din Marea Chinei de Sud

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud ca fiind a sa, în ciuda unei hotărâri a unui tribunal internațional care a stabilit că Beijingul nu are niciun temei legal pentru aceste pretenții, și a construit avanposturi militare pe insule artificiale în apele care conțin câmpuri de gaze și un pescuit bogat.

Aproximativ 40% din comerțul exterior al Europei trece prin Marea Chinei de Sud.

Statele Unite sunt adevăratul motor al tensiunilor din Marea Chinei de Sud și continuă să golească principiul „o singură Chină”, a declarat generalul-locotenent Jing Jianfeng, adjunctul șefului de stat major al Departamentului de Stat Major al Comisiei Militare Centrale.

Jing a făcut aceste remarci ca răspuns la acuzațiile false repetate făcute de secretarul american al apărării Lloyd Austin în timpul informării presei în marja celui de-al 20-lea Dialog Shangri-La, desfășurat în Singapore, conform reuters.com.

În ultimii ani, SUA s-au amestecat în mod constant în problema Mării Chinei de Sud și au profitat de această ocazie pentru a suprima alte țări, ceea ce contravine complet voinței și eforturilor țărilor din regiune de a căuta pacea, dezvoltarea și stabilitatea, a declarat Jing.

Statele Unite trimit frecvent nave de război și avioane avansate în Marea Chinei de Sud pentru provocări, implementează „libertatea de navigație”, sporesc desfășurarea temporară și rotativă și adaugă baze militare, ceea ce nu va aduce decât mai multe riscuri de securitate și un potențial mai mare de criză, a declarat Jing reporterilor.

China are suveranitate incontestabilă asupra insulelor sale din Marea Chinei de Sud și a apelor adiacente acestora, a precizat Jing, adăugând că suveranitatea, drepturile și interesele Chinei în Marea Chinei de Sud s-au format de-a lungul unei perioade lungi de timp și sunt în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv cu Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS).

Jing a declarat că China refuză să accepte și să recunoască așa-numita hotărâre de arbitraj din Marea Chinei de Sud, care este ilegală și nulă.

China pledează pentru soluționarea pașnică a problemei Mării Chinei de Sud, a spus el, iar China este întotdeauna angajată să rezolve disputele prin dialog și consultare cu țările direct implicate, pe baza respectării istoriei, a faptelor și a dreptului internațional.