Infofinanciar > Lumea la zi > China vrea să domine spațiul cosmic. Dezvoltarea unui arsenal de arme provoacă SUA
Lumea la zi

China vrea să domine spațiul cosmic. Dezvoltarea unui arsenal de arme provoacă SUA

NASA anticipează un fenomen unic în viață!
Sursa foto dreamstime.com

Dintre toate amenințările potențiale pe care China le reprezintă pentru Statele Unite, cea mai îngrijorătoare pentru este viitoarea dominație a spațiului. În liniște, dar cu perseverență, chinezii dezvoltă un arsenal de arme pentru a provoca America, națiunea care a trimis primul om pe Lună, pentru dominaţia în acest domeniu.

Ideea că cerurile devin o zonă de potențial conflict este detestabilă. Privind fotografiile recente realizate de telescopul spațial James Webb, ne amintim de măreția și misterul transcendent al spațiului. Dar, din păcate, există numeroase dovezi ale mișcărilor militare chinezești agresive pe această frontieră.

Când au început chinezii operaţiunea?

Chinezii au testat prima armă antisatelit în 2007, care a lăsat mii de resturi în spaţiu care pun în pericol alți sateliți. De atunci, ei au testat sateliți care pot să smulgă alte nave și să le transporte pe o orbită îndepărtată cunoscută sub numele de „zona cimitirului”. Ei au pilotat avioane spațiale care pot, de asemenea, să captureze obiecte pe orbită și au vorbit despre construirea unor baze pe Lună. Cercetătorii lor au descris modalități de utilizare a sateliților pentru a efectua atacuri cibernetice în spațiu. Și mai sunt și baloanele spion în spațiul apropiat.

Ideea este că: Beijingul recunoaște că spațiul este „terenul suprem” și dorește să îl controleze.

Poziţia Statelor Unite

Statele Unite, pioniere ale spațiului, au fost lente în a recunoaște ambițiile Chinei. NASA a controlat zborurile spațiale civile, dar atunci când au luat sfârșit testele lunare și naveta spațială a fost retrasă, Statele Unite au părut să-și piardă interesul.

Forțele Aeriene erau responsabile de aspectele militare ale spațiului, dar atenția lor era mai aproape de Pământ și nu au reacționat în mod adecvat la mișcările rapide ale Chinei. Președintele Donald Trump a creat o nouă ramură a armatei, Forța Spațială, pentru a răspunde provocării, iar aceasta a fost una dintre puținele decizii solide ale președinției sale.

În noiembrie 2022, Pentagonul a publicat o „analiză strategică spațială” detaliată, în care se discută despre amenințarea chineză și despre ce trebuie făcut în acest sens. Din nefericire, la fel ca aproape orice altceva care explorează strategii ofensive și defensive pentru a face față Beijingului, este clasificat.

Chinezii, pregătiţi de război

Se pare că statul chinez se pregăteşte pentru un fel de război cibernetic în spațiu, care ar putea bloca sau dezactiva sateliții. Aceasta este esența documentelor Pentagonului care ar fi fost scurse de către aviatorul Jack Teixeira și care au fost publicate de The Post. Unul dintre documente menţiona că China ar putea folosi atacuri cibernetice „pentru a prelua controlul unui satelit, făcându-l ineficient pentru a susține comunicațiile, armele sau sistemele de informații, supraveghere și recunoaștere”.

Acest lucru trebuie să se schimbe. În caz contrar, Statele Unite ar putea să renunțe la avantajul lor, cândva formidabil, la ultima frontieră, informează washingtonpost.com