Infofinanciar > Lumea la zi > Începe cel mai mare exercițiu militar din istoria NATO. Răspunsul organizației pentru agresiunile Rusiei
Lumea la zi

Începe cel mai mare exercițiu militar din istoria NATO. Răspunsul organizației pentru agresiunile Rusiei

Avioane de luptă sursă foto: unsplash.com
FOTO: unsplash.com

Statele membre NATO au început astăzi cel mai important exercițiu de manevre aeriene care va fi coordonat de Germania. Instrucția militară Air Defender 2023 se va desfășura până pe 23 iunie dată până la care traficul aerian civil va fi perturbat. Cursele de linie vor fi direcționate către alte rute dat fiind faptul că exercițiul militar se desfășoară pe trei coridoare intens circulate.

Vor participa 25 de state membre NATO, 250 de aeronave militare și aproximativ 10.000 de cadre militare. Obiectivul asumat de blocul politico-militar constă în consolidarea interoperabilității și asigurarea protecției împotriva dronelor și rachetelor de croazieră în cazul unui atac asupra obiectivelor, orașelor sau porturilor aflate pe teritoriul NATO.

Air Defender 2023, un mesaj pentru Moscova

Exercițiul vine ca un răspuns al anexării Peninsulei Crimeea de Federația Rusă în 2018. Generalul Ingo Gerhartz, șeful Forței Aeriene Germane a dat de înțeles că exercițiul nu vizează în special pe cineva anume. Alianța este determinată să securizeze fiecare centimetru aflat în interiorul teritoriului NATO, însă, niciun zbor nu va fi direcționat spre enclava Kaliningrad, care, de altfel, aparține de Rusia și are granițe cu Polonia și cu statul baltic, Lituania.

Pe de altă parte, ambasadoarea Statelor Unite în Germania, Amy Gutman a precizat că exercițiul are ca scop transmiterea unui mesaj care să ajungă și la Kremlin.

„Aş fi foarte surprinsă dacă un lider mondial nu ar lua în considerare ce demonstrează acest lucru în privinţa spiritului acestei alianţe, ce înseamnă puterea acestei alianţe, şi asta îl include pe domnul Putin. Prin sincronizare ne sporim forţa”,, a explicat diplomatul american.

Oficialul american a dat de înțeles că exercițiul Air Defender nu este conceput pentru a deveni unul regulat, însă, nu este exclus ca acesta să se desfășoare și pe viitor.

Traficul aerian civil va fi redirecționat spre alte rute

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, va merge într-o vizită la bazele militare Scleswig-Jagel situate în nordul Germaniei. Exercițiul va include, printre altele, pregătire operațională și tactică în state precum Cehia, Estonia și Letonia.

Michael Loh, militar de carieră, consideră că exercițiul este menit să „ completeze prezenţa permanentă a Statelor Unite în Europa şi să ofere pregătire la o scară mai mare decât ceea ce se realizează de obicei pe continent”.

Traficul aerian regulat face parte din provocare, deoarece cerul Europei se numără printre cele mai aglomerate rute de zbor din lume. Experții în aviație urmăresc să vadă dacă traficul aerian civil poate continua să se desfășoare în mare parte fără a fi afectat, în paralel cu Air Defender 23.

În timpul celor 10 zile de manevre militare, aeroporturile germane și-au prelungit orele de funcționare până noaptea. „Sper că, dacă toate aceste măsuri sunt eficiente, nu vor exista anulări de zboruri”, a declarat Ingo Gerhartz, general-locotenent în cadrul Forțelor Aeriene germane, potrivit dw.com.