Infofinanciar > Esential > Serial. Cele mai scumpe excursii. Episodul 6: Ce putem vizita în Australia
Esential

Serial. Cele mai scumpe excursii. Episodul 6: Ce putem vizita în Australia

australia sursa foto coindesk
sursa foto coindesk

Australia este o țară incredibil de diversă și găzduiește atât de multe culturi și comunități diferite dar minunate. Există ceva cu adevărat unic care îi leagă pe toți cei de acolo, un spirit și o atitudine comună unică, care reprezintă stilul de viață australian. De la atitudini relaxate la o dragoste serioasă pentru natură și sport.

Fiind a șasea țară ca mărime din lume și un continent de sine stătător, Australia are o diversitate aparte când vine vorba de lucruri pe care le puteți face ca turist.

Există o mulțime de outbackuri și natură sălbatică pentru a campa și a vă bucura de singurătate. De asemenea, există multe orașe mari și orașe mici pentru a explora în cazul în care nu doriți o experiență cu cortul. Chiar dacă reprezintă doar aproximativ 3% din populație, Australia are încă o puternică identitate aborigenă prin conservarea diferitelor popoare indigene care includ peste 600 de națiuni de aborigeni australieni și Torres Strait Islander.

Aceste populații indigene s-au dezvoltat în întreaga Australie de peste 50.000 de ani și sunt coloniștii originali înainte de colonizare. Astăzi puteți vizita multe dintre locurile lor sacre, inclusiv cel mai faimos și sacru dintre toate, Uluru. Cunoscut și sub numele de Ayers Rock, această stâncă (sau munte) monolit de gresie a găzduit ceremonii indigene timp de peste 10.000 de ani, iar comunitatea locală Anangu crede că ființele lor ancestrale încă trăiesc acolo.

Cum ajungem în Australia?

Evident, fiind pe un alt continent este nevoie de un transport aerian. Principalul aeroport din țară se găsește în Sydney. Călătoria cu avionul este una dintre cele mai avantajoase în Australia, având în vedere distanțele lungi între principalele zone turistice. Standardele ridicate de siguranță și cursele numeroase efectuate în principalele orașe din țară, sunt un argument în plus să optați pentru călătoria cu avionul. Între orașe precum Sydney, Brisbane sau Melbourne sunt programate zboruri din ora în ora. Călătoria de la București la Sydney poate fi considerată mai mult decât solicitantă, având în vedere că trebuie să faceți o escală de aproape 12 ore la Londra și una de 5,30 h la Bagkok, în condițiile în care durata zborului cumulat este de 24 de ore. Costul unui bilet de avion dus întors ajunge până la 2.000 de dolari.

Cetățenii români care vor sa viziteze Australia, în scop turistic sau de afaceri au nevoie de o viză turistică acordată de guvernul australian. Ar trebui să știi că țara noastră nu găzduiește sediul unei ambasade australiene, iar Consulatul Onorific al Australiei în București a fost închis temporar.

Guvernul australian a decis în urmă cu aproximativ doi ani că cetățenii români pot aplică pentru o viză turistică pentru această țară și online. Ei trebuie să completeze o aplicație de viza eVisitor sau Tourist e676 Visa. Una dintre cele mai importante condiții pentru obținerea unei vize turistice de până la trei luni este să ai un pașaport valabil pentru cel puțin șase luni. În plus, trebuie să alegi tipul de formular electronic care ți se potrivește: eVisitor se adresează celor care vizitează Australia în scopuri turistice sau de afaceri pentru o perioada de cel mult trei luni; Tourist e676 Visa îi are drept adresanți pe cei care vor să meargă în această țară pentru vacanță, motive sociale sau recreaționale, pentru a vizită rude sau prieteni, însă fără a desfășura activități lucrative, fiind acordată pentru trei, șase sau 12 luni.

Unde ne cazăm?

Pentru cazare este o gamă diversă de opțiuni în funcție de locul în care alegem să ne petrecem timpul. Sydney, care este atracția turistică preferată, are un top cinci cele mai luxoase hoteluri.

Primul este Sheraton Grand Sydney Hyde Park, un loc rupt din basme, care oferă camere imense și o priveliște care îți taie respirația. O noapte de cazare aici pentru două persoane ajunge la 200 de euro.

Dacă sunteți genul mai aventurier puteți alege să faceți un safari, care vă oferă experiențe unice în pădurile sălbatice din țară. Din Sydney in Cairns – Circuit – Newcastle, Brisbane, Queensland, Fraser Island, Whitsundays, Tully, Airlie Beach, Byron Bay, Whiteheaven Beach, croaziere, snorkeling, trasee 4×4, și locuri de cazare inedite. Această aventură care este una completă durează 17 zile și costă 4000 Euro. Bani în care sunt incluse și cazările.

Locuri specifice

Dacă ajungeți în Australia trebuie să vă închiriați o mașină și să conduceți pe Great Ocean Road, una dintre cele mai pitorești rute turistice de coastă din lumecare. Drumul se întinde pe 243 de kilometri de-a lungul coastei uimitoare din sud-vestul statului Victoria. Admirați priveliștile panoramice pe măsură ce drumul vă poartă de-a lungul vârfurilor stâncilor, până la promontorii uluitoare, coborând pe marginea plajelor, traversând estuarele râurilor și pădurile tropicale luxuriante. Întinderea dintre Lorne și Apollo Bay este considerată de mulți ca fiind cea mai pitorească secțiune a Great Ocean Road. Autostrada este sculptată în stânci abrupte care se prăbușesc în ocean, oferind priveliști impunătoare ale valurilor din Strâmtoarea Bass și din Oceanul de Sud care se umflă și se izbesc de stâncile și plajele de dedesubt.

Parcul Național Blue Mountains este situat în partea de sud-est a Australiei, la aproximativ 80 km vest de Sydney. Parcul național face parte din zona mai mare a Munților Albaștri, care a fost stabilită ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Granițele parcului cuprind o suprafață de 2.679,5 km pătrați. Parcul este alcătuit dintr-un platou care a fost sculptat de râurile mari care traversează regiunea. Muntele Werong reprezintă acest vârf cel mai înalt cu cele patru râuri cele mai mari, inclusiv Coxs, Grose, Wollangambe și Wollondilly.

Există șase zone în parc, care includ zona Katoomba, zona Blackheath, zona Glenbrook, zona Lower Grose Valley, zona Mount Wilson și zona Southern Blue Mountains. Fiecare oferă o fațetă diferită a naturii și peisaje pitorești variate. Sunt disponibile trasee pentru a explora fiecare zonă mai în detaliu.

Și, pentru iubitorii de plajă, K’gari este cea mai mare insulă de nisip din lume și o zonă de o frumusețe naturală remarcabilă. A fost inclusă pe lista zonelor din Patrimoniul Mondial în 1992.

Caracteristicile naturale ale insulei sunt: sisteme de dune, lacuri, soluri și păduri în evoluție, a căror extindere și vechime reprezintă exemple remarcabile de procese geologice și biologice în desfășurare, peisaje unice, care sunt exemple de fenomene naturale superlative.
Pe nisipurile aparent infertile cresc o mare varietate de comunități de plante, de la heleștee de coastă, păduri de mangrove și mlaștini până la păduri tropicale subtropicale. Numeroasele vestigii arheologice găsite pe K’gari înregistrează mii de ani de cultură și tradiție și oferă poporului Butchulla legături importante cu trecutul lor.

Insula are o lungime de 123 km și o suprafață de 166.038 ha, așa că trebuie să vă acordați suficient timp pentru a o explora și a o aprecia.

În episodul de mâine, 02.07.2023, vom ajunge pe tărâmul lui Moș Crăciun. Chiar dacă este plină vară, iubitorii de iarnă se pot bucura de atmosfera de Crăciun în luna iunie. Laponia, locul despre care se știe că este casa lui Moș Crăciun, este și cel în care tot anul este sărbătoare. Rovaniemi, cel mai cunoscut oraș din Laponia, este și cel mai vizitat de turiștii din întreaga lume.