Infofinanciar > Lumea la zi > A început antrenamentul pentru unitate de „vânători de tancuri” NATO! Putin creează o nouă specializare în armata rusă
Lumea la zi

A început antrenamentul pentru unitate de „vânători de tancuri” NATO! Putin creează o nouă specializare în armata rusă

Tancuri leopard, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Armata Rusiei pregătește și antrenează unități de trupe militare denumite „vânători de tancuri” pentru a distruge blindatele moderne furnizate Ucrainei de aliații săi occidentali, potrivit unui oficial rus.

Evgheni Arifulin, care conduce un centru de pregătire militară din Rusia, a declarat duminică pentru canalul de televiziune Zvezda, deținut de Kremlin, că ministrul adjunct al apărării Yunus-Bek Evkurov a ordonat crearea acestor așa-numiți „vânători de tancuri” sau „ucigași de tancuri”.

Ucraina a primit recent tancuri Challenger 2 din Marea Britanie și tancuri germane Leopard 2, precum și camioane blindate Cougar și vehicule de luptă Stryker din Statele Unite. Forțele președintelui Volodimir Zelenski ar trebui să primească, de asemenea, tancuri americane Abrams în cursul acestui an, după ce SUA au anunțat în martie că vor trimite modele M1-A1 mai vechi, deoarece o nouă versiune ale acestor tancuri ar dura un an sau mai mult pentru a ajunge în Ucraina.

Eforturi uriașe pentru distrugerea tancurilor armatei ucrainene

„Este vorba de un efort extins, sistemic, care se desfășoară la nivel de stat”, a declarat Arifulin pentru Zvezda TV. „Cunoaștem toate punctele forte și punctele slabe [ale tancurilor] și instruim personalul [pentru a lupta cu vehiculele]”.

RT a relatat că Arifulin a declarat că „vânătorii de tancuri” sunt în prezent antrenați în special pe învățarea modului de a ataca blindatele occidentale. De asemenea, oficialul ar fi spus că armata rusă sale a studiat tancurile occidentale care au ajuns recent în Ucraina, precum și anticipatul M1 Abrams care ar urma să fie livrat până în toamnă.

Arifulin a declarat pentru Zvezda TV că instructori veterani antrenează unitățile antitanc. Publicația RT a scris că Zvezda TV a relatat că grupurile de vânători de tancuri sunt formate dintr-un „număr mic” de soldați înarmați cu lansatoare de rachete ghidate și drone de recunoaștere.

Guy McCardle, redactor-șef al Special Operations Forces Report (SOFREP), a declarat pentru Newsweek că tancurile occidentale trimise în Ucraina sunt echipate cu blindaj reactiv, care oferă mai multă protecție, „dar niciun tanc nu este de neatins”.

„Vânătorii de tancuri” ruși ar folosi probabil sisteme antitanc 9M133 Kornet, a spus McCardle. Acesta a descris Kornet-urile ca fiind „aproximativ echivalente cu Javelinele noastre”, dar cu „o rază de acțiune efectivă de peste două ori mai mare, ceea ce permite o distanță mai mare de distanțare în timp ce se trage asupra inamicului”.

McCardle a speculat, de asemenea, că unitățile antitanc rusești „ar putea sfârși prin a folosi gloanțe cu uraniu sărăcit, pe care au criticat atât de vehement Occidentul pentru că le-a trimis în Ucraina”.

Încă de la începutul invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, în februarie anul trecut, oficialii de la Kremlin au avertizat țările occidentale că furnizarea de arme precum tancurile către Kiev ar putea duce la o escaladare a conflictului.

Peskov: Trimiterea de tancuri americane în Ucraina este „dezastruoasă”

După ce administrația Biden a revenit asupra ezitării sale inițiale de a furniza Ucrainei tancuri Abrams, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunțat decizia în comentarii făcute reporterilor la sfârșitul lunii ianuarie.

Potrivit Reuters, Peskov a calificat drept „dezastruos” planul SUA de a furniza Ucrainei tancuri Abrams, înainte de a adăuga că tancurile americane vor „arde la fel ca toate celelalte”.

Dar McCardle a declarat că anunțul public al noilor „vânători de tancuri” îi indică faptul că „Moscova este serios îngrijorată de tancurile pe care Occidentul le trimite Ucrainei”.