Infofinanciar > Lumea la zi > Moscova înregistrează pierderi colosale în războiul din Ucraina. De ce folosește armata rusă, religia ca pe o armă
Lumea la zi

Moscova înregistrează pierderi colosale în războiul din Ucraina. De ce folosește armata rusă, religia ca pe o armă

ucraina razboi thetelegraph.com
thetelegraph.com

Rușii suferă pierderi colosale în apropiere de Marinka și Avdiivka, pierzând în jur de două linii de soldați în fiecare zi. Acest lucru a fost anunțat de Oleksiy Dmytrashkovsky, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Tavriya, în cadrul unei emisiuni TV.

„Luptele poziționale continuă în apropiere de Marinka și Avdeevka, rușii au succese variabile, dar toate pozițiile noastre pe care inamicul le ocupă sunt recucerite și aduse înapoi. Suferă pierderi enorme, în fiecare zi inamicul pierde aproximativ două linii de soldați, dar nu-și pierde speranța. Potrivit lui Dmitrashkovsky, prizonierii spun că sunt trimiși în luptă de „comandanți sobri, fără nicio pregătire, care pur și simplu ridică personalul în miez de noapte și îl trimit să ia cu asalt pozițiile sub amenințarea armelor și a pistoalelor”, conform Pravda.

Rusia folosește religia ca pe o armă

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) raportează că „Rusia continuă să folosească religia ca pe o armă”. Experții remarcă faptul că Rusia continuă să folosească religia ca armă pentru a discredita Ucraina pe scena internațională și folosește operațiuni de informare pe motive religioase pentru a atinge obiective militare, în ciuda faptului că ea însăși comite încălcări grave ale libertății religioase în Ucraina ocupată.

De asemenea, în raport se menționează că Rusia poate folosi apropierea sărbătorii ortodoxe de Paște, pe 16 aprilie, pentru a întârzia contraofensiva ucraineană, făcând apel la o încetare a focului din respect pentru religia ortodoxă, în ciuda faptului că ea însăși nu dă dovadă de un astfel de respect pentru religie în teritoriile ocupate de ea.

Persecuția religioasă rusă este, de asemenea, o parte probabilă a campaniei continue de genocid cultural și de purificare etnică a Rusiei, menită să distrugă ideea unei națiuni ucrainene independente și a Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Autoritățile de ocupație rusești desfășoară probabil o campanie de persecuție religioasă sistematică în Ucraina ocupată. Potrivit institutului, de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, soldații ruși sau autoritățile de ocupație au comis cel puțin 76 de acte de persecuție religioasă în Ucraina.

Fără drepturi religioase în Ucraina

Se remarcă faptul că autoritățile ruse au „naționalizat” sau au transformat cu forța cel puțin 26 de clădiri religioase în Biserica Ortodoxă Rusă a Patriarhiei Moscovei, controlată de Kremlin, au ucis sau confiscat cel puțin 29 de clerici sau lideri religioși și au jefuit, profanat sau distrus în mod deliberat cel puțin 13 clădiri religioase în Ucraina ocupată.

Raportul concluzionează că aceste cazuri de represiune religioasă nu sunt, cel mai probabil, incidente izolate, ci mai degrabă parte a unei campanii țintite care vizează eradicarea sistematică a organizațiilor religioase „indezirabile” din Ucraina și promovarea Patriarhiei Moscovei. Experții notează, de asemenea, că autoritățile ruse suprimă sistematic libertatea religioasă în Rusia, ceea ce reprezintă o chestiune de politică de stat.

Aceștia adaugă că Rusia aplică politica sa de stat de persecuție religioasă sistematică în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Deși, pe de altă parte, Kremlinul se poziționează ca un apărător al creștinismului în general și al ortodoxiei orientale în special. Relatările martorilor oculari indică faptul că autoritățile ruse par să fi vizat OCU din cauza ucrainității sale. Potrivit institutului, forțele de ocupație rusești au vizat și alte confesiuni care sunt distinct ucrainene din punct de vedere cultural. „Kremlinul continuă o operațiune de informare menită să prezinte în mod fals Rusia ca fiind un stat tolerant din punct de vedere religios, în timp ce suprimă în mod deliberat libertățile religioase în Ucraina”, se arată în raport, conform Pravda .