Infofinanciar > Lumea la zi > Bulgaria se implică în război împotriva Rusiei? Pentagonul susține că statul ar fi dispus să livreze avioane militare Ucrainei
Lumea la zi

Bulgaria se implică în război împotriva Rusiei? Pentagonul susține că statul ar fi dispus să livreze avioane militare Ucrainei

steagul bulgariei și al ucrainei
sursă foto dreamstime

Deși guvernul de la Sofia a negat în repetate rânduri că Bulgaria oferă asistență Ucrainei din armele și echipamentele destinate armatei naționale, niște documente divulgate de Pentagon ar arăta contrariul.

CNN a relatat, citând un document al Departamentului american al Apărării, că Bulgaria a promis să trimită avioane de luptă la Kiev, scrie în raportul său presa bulgară Obektivno.bg. Documentul face parte din cele peste 100 de documente clasificate publicate online săptămâna trecută. Surse americane arată că la sfârșitul lunii februarie a acestui an, Sofia s-a arătat dispusă să se despartă de avioanele sale de vânătoare MiG-29. Cu toate acestea, separarea nu viza scoaterea din uz, ci donarea de avioane de luptă Kievului.

În așteptarea avioanelor F-16

Ucraina a cerut de mult timp Bulgariei să îi doneze avioanele sale de luptă. Dar atât Bulgaria, cât și raportul din SUA relevă o astfel de donație ca fiind o mare provocare pentru forțele aeriene autohtone. Motivul: Bulgaria va rămâne fără capacitate de luptă aeriană, deoarece doar MiG-29 poate efectua așa-numita poliție aeriană.

Bulgaria așteaptă livrarea primelor opt avioane F-16, dar acest lucru nu se va întâmpla cel puțin în următorii doi ani. Din acest motiv, raportul identifică o posibilă donație de MiG-29 către Ucraina ca fiind o provocare pentru statul bulgar. În ceea ce privește investigația privind scurgerile de documente, totul se află într-un stadiu foarte incipient, a precizat CNN, citându-și sursele. În acest moment, nu există o confirmare certă cu privire la cine se află în spatele scurgerii documentelor, dar există sugestii că „elemente pro-ruse ar putea avea influență”.

De asemenea, se menționează date care ar fi putut fi modificate. Nu există o confirmare definitivă, dar se observă „poziții favorabile Rusiei”, care până acum nu erau contabilizate în acest mod. Cel puțin unul dintre documente este marcat ca fiind neclasificat, dar conține informații strict secrete.

Ministerul Apărării neagă inițiativa „donației” avioanelor

Ca răspuns la informațiile din presă potrivit cărora Bulgaria s-a oferit să doneze Ucrainei avioanele sale de luptă MiG-29, Ministerul Apărării de la Sofia a emis luni, 10 arpilie, o declarație în care afirmă că nu s-a discutat despre trimiterea de MiG-uri cu titlu gratuit.

„Ministerul Apărării nu a purtat discuții cu privire la trimiterea gratuită a avioanelor de vânătoare MiG-29 bulgare către Ucraina. O astfel de decizie ar duce la un deficit de capabilități, ceea ce este contrar Constituției Republicii Bulgaria și Legii privind apărarea și forțele armate. În punerea în aplicare a unei decizii a Adunării Naționale de la sfârșitul anului 2022, Ministerul Apărării a purtat succesiv discuții privind posibilitățile de punere în aplicare a așa-numitelor înțelegeri triunghiulare, pentru a înlocui o parte din armele disponibile cu altele compatibile din țările aliate, fără a suferi pierderi de capabilități”, se mai arată în comunicat, citat de Bulgarianmilitary.com.