Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia se pregătește pentru o invazie în Crimeea: Plajele sunt acoperite cu tranșee și capcane pentru tancuri
Lumea la zi

Rusia se pregătește pentru o invazie în Crimeea: Plajele sunt acoperite cu tranșee și capcane pentru tancuri

crimeea sursa: Black News
FOTO: blacknews.ro

Baricade și tranșee au fost construite pe plaje și în apropierea căilor de acces cheie din Crimeea la scară largă, deoarece Vladimir Putin se teme să nu piardă peninsula pe care a anexat-o în 2014. Nivelul de teamă este dat de abundența acțiunilor ucrainene, pentru a opri un asalt maritim sau terestru. Capcane pentru tancuri cu dinți de dragon au fost amplasate la punctul strategic Ak-Monai, lângă autostrada Taurida, de către rușii ocupanți, pentru a opri o încercare ucraineană de a recupera peninsula pe care Putin a luat-o în 2014.

Putin a acceptat că trebuie să decimeze uriașa industrie turistică a regiunii în această vară pentru a o ține în fața unui posibil avans ucrainean ca parte a unei contraofensive așteptate de Kiev. Amploarea operațiunii este vizibilă atât pe imaginile din satelit, cât și pe cele de la sol

Ucraina dorește teritoriul Crimeei

Plajele, populare atât printre turiștii ruși, cât și printre cei ucraineni, ca loc de joacă preferat și plin de farmec pe timpul verii, au fost făcute practic inutilizabile, eliminând sezonul de vară 2023. Coastele nordice ale Crimeii sunt apărate cel mai mult, în contextul în care comandanții militari ai lui Putin văd peninsula ca fiind vulnerabilă. Au fost stabilite poziții defensive de artilerie. Acest lucru se întâmplă după ce o rachetă lansată de pe teritoriul deținut de Ucraina a fost doborâtă în această dimineață deasupra orașului Feodosia din Crimeea, situat la Marea Neagră. „O rachetă lansată din Ucraina a fost doborâtă deasupra Feodosiei”, a declarat Serghei Aksyonov pe Telegram, fără a oferi detalii despre tipul de proiectil în cauză.

Agenția rusă de știri TASS l-a citat pe un consilier al lui Aksionov, Oleg Kryuchkov, care a declarat că au căzut resturi într-un oraș din Crimeea, dar că nu au fost raportate pagube sau victime. Oficialii ruși din Crimeea au acuzat anterior forțele ucrainene de atacuri cu drone, deși Kievul s-a abținut de obicei să revendice responsabilitatea. La sfârșitul lunii martie, Rusia a declarat că a doborât pentru prima dată o bombă inteligentă ghidată GLSDB furnizată de SUA și lansată de forțele ucrainene, fără a dezvălui unde. La începutul acestei săptămâni, Ucraina a declarat că ar putea negocia alături de Rusia cu privire la Crimeea, dar numai dacă avansează până la granițele peninsulei, un avans masiv față de pozițiile sale actuale.

Pentru Vladimir Putin, pierderea ar fi devastatoare, poate o lovitură terminală, și este văzută ca fiind de neconceput la Moscova. Președintele liniei dure a comisiei pentru afaceri internaționale a parlamentului rus, Leonid Slutsky, a declarat: „Statutul Crimeei nu este deloc subiect de discuție. Este o chestiune care a fost decisă în urma referendumului din 2014 și a fost consacrată în constituția rusă. Peninsula este pentru totdeauna o parte inseparabilă a Rusiei”. Acesta a afirmat că Ucraina nu are „nici puterea, nici resursele” pentru a recupera Crimeea. Yan Gagin, un consilier al autorităților anexate din Republica Populară Donețk, a respins speranțele Ucrainei de a ajunge la Crimeea și a numit acest lucru „vorbe goale care nu înseamnă absolut nimic”. Există două rute terestre spre Crimeea din Ucraina, acum ambele întărite de noi apărări construite recent.

Unele plaje au fost minate, potrivit unor surse ucrainene

Dictatorul se confruntă cu un iminent carnagiu economic în industria turismului din peninsula anexată, altădată generatoare de bani, deoarece oamenii refuză să țină cont de apelurile oficiale de a face „rezervări patriotice” în această vară. Aproape fiecare plajă din teritoriul ocupat are acum sau va avea baricade uriașe, Ucraina susținând că acestea sunt, de asemenea, minate de ruși. Putin consideră anexarea ilegală a Crimeei, bijuterie de vacanță în 2014, drept una dintre cele mai mari realizări ale sale, însă acum există paranoia că Ucraina ar putea folosi arme occidentale pentru a recupera un teritoriu mai mare decât Țara Galilor. Rezervările au scăzut acum cu 80% față de anul trecut, care, la rândul său, a adus scăderi cu 30% sub nivelul de dinainte de război, hotelierii cerând ajutoare de stat pentru a compensa costul războiului lui Putin.

Turiștii care vizitează Marea Neagră au fost speriați de atacul cu bombă din 2022 din octombrie asupra podului din strâmtoarea Kerch, care leagă Crimeea de Rusia, și de atacurile cu rachete asupra aerodromurilor militare. Atacurile cu drone sunt acum un eveniment aproape zilnic. Oficialul ucrainean, Anton Gerașcenko, a declarat: „Ei bine, asta este, iată-ne aici, nu va fi niciun sezon de plajă în Crimeea în acest an. Toate plajele din peninsula ocupată de ruși vor fi transformate într-o linie de apărare de coastă și vor fi minate”.

Liderul marionetă a lui Putin în Crimeea, Serghei Aksionov, a declarat la televiziunea de stat rusă că „datorită măsurilor luate în numele președintelui nostru, nimic nu amenință Crimeea”. Acesta i-a îndemnat pe turiștii ruși să nu se lase descurajați de „informații false” privind siguranța, pe care le-a pus pe seama oficialilor ucraineni. Cu toate acestea, principalul aeroport din peninsulă este închis de 13 luni, iar retorica de război a lui Aksyonov este puțin probabil să încurajeze turiștii. „Avem un număr mare de oameni care lucrează la securizarea plajelor. Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război, așa că ar fi bine să fim pregătiți”, a spus acesta, subliniind că apărarea se face la ordinul lui Putin, conform DailyMail .