Infofinanciar > Lumea la zi > 13 miliarde de euro țin în frâu Ungaria! ,,Facem apel la Comisie și la Consiliu să mențină linia în apărarea statului de drept!”
Lumea la zi

13 miliarde de euro țin în frâu Ungaria! ,,Facem apel la Comisie și la Consiliu să mențină linia în apărarea statului de drept!”

Ungaria - Uniunea Europeană, Sursă foto: G4Media
Sursă foto: G4Media

Este așteptată o aprobare din partea Comisiei Europene pentru planul de redresare post-pandemic al Ungariei. Acesta este fundamentat pe dorința de a menține deschisă posibilitatea unor finanțări ulterioare din partea UE, dar orice plată va fi amânată până când Budapeste va bifa îndeplinirea tuturor condițiilor convenite, conform informațiilor Reuters.

Planul de redresare UE ar sugera ca Ungaria să primească subvenții cu o valoare de 5,8 miliarde de euro pentru a beneficia de o economie mai ecologică și mai digitală. Această sumă este o necesitate fundamentală pentru Budapesta, în contextul în care inflația este tot mai mare, creșterea economică se desfășoară încet, iar costurile de împrumut sunt în creștere.

Probabil vor veni recomandări separate din partea Comisiei Europene, așteptate chiar de săptămâna viitoare. Acestea ar putea preciza ca Bruxellesul să suspende 65% din transferurile de la bugetul UE către Ungaria, adică în jur de 7,5 miliarde de euro. Această situație ar fi menținută până când vor fi îndeplinire mai multe dintre condițiile precizate ca în cazul fondurilor de redresare, cu preponderență în ceea ce privește independența sistemului judiciar, conform surselor oficiale.

Mai mulți oficiali ungari importanți au transmis că au încredere că banii UE vor fi livrați către Ungaria anul viitor, deoarece guvernul s-a angajat să îndeplinească toate cerințele Uniunii, inclusiv cea privind sistemul judiciar, până la 31 martie 2023.

Reținerea sumei de 13 miliarde de euro

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat că se așteaptă ca Ungaria să primească 7 miliarde de euro de la UE anul viitor, din care mai mult de 50% vor proveni din fondurile din ultimul buget al Uniunii pentru 2014-2020, care nu au fost sub suspendare.

Ce rămâne din total ar urma să fie împărțit în mod egal, pe cât de mult se poate, între plățile din fondul de redresare al Uniunii Europene și banii din noul buget UE care, conform declarațiilor lui Gulyas, urmează să fie deblocați după îndeplinirea condițiilor.

Comisia a decis săptămâna viitoare să rețină temporar suma totală de 13,3 miliarde de euro după luni de negocieri cu guvernul Orbán cu privire la preocupările UE despre corupția la nivel înalt, independența instanțelor, instituțiile neguvernamentale, mass-media și drepturile minorităților.

Conform acordului cu Comisia Europeană, Ungaria are timp până pe 19 noiembrie să ia măsuri cu privire la unele dintre aceste aspecte cheie, dar evaluările inițiale sugerează că, momentan, acestea sunt insuficiente.

Ungaria și statul de drept

Pentru a se asigura că comisia nu se răzgândește înainte de săptămâna viitoare, Parlamentul European a cerut comisiei, în mod covârșitor, să-și mențină poziția fermă cu privire la aderarea Ungariei la statul de drept.

„Banii UE către Ungaria trebuie înghețați până când guvernul reconstruiește structurile unui stat democratic funcțional. Singura limbă pe care Orban o înțelege este cea a banului. Facem apel la Comisie și la Consiliu să mențină linia în apărarea statului de drept”, a declarat eurodeputatul german Daniel Freud, conform hotnews.ro.

Abordarea subvențiilor de 5,8 miliarde de euro din fondul de redresare al UE către Ungaria și înghețarea celor 7,5 miliarde de euro din Budapesta sunt două proceduri judiciare separate. Totuși, ele au mai multe condiții comune pe care Ungaria trebuie să le ducă la îndeplinire pentru a debloca fondurile. Aprobarea de către Uniunea Europeană a planului de redresare pentru Budapesta este un mod de a menține valabilă opțiunea de a efectua plățile și totodată, de a exercita o presiune suplimentară asupra guvernului Orban de a îndeplini mai multe condiții.