Infofinanciar > Lumea la zi > Poziția Ursulei von der Leyen, pusă sub semnul întrebării. Lupta pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene
Lumea la zi

Poziția Ursulei von der Leyen, pusă sub semnul întrebării. Lupta pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
sursa foto arhiva

O a doua încoronare nu este garantată pentru regina Ursula. Cu două luni înainte de alegerile europene din iunie, la Bruxelles, diplomații și oficialii europeni avertizează că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu are toate șansele să obțină un nou mandat de cinci ani la conducerea executivului UE.

„O mare parte din aceasta este aroganța puterii. Ea a crezut în mod eronat că poate scăpa cu totul. Așa că unele greșeli mai mici sunt acum folosite împotriva ei” a spus un oficial european. La fel ca și alți oficiali citați în acest articol, oficialul UE a beneficiat de anonimat. Pentru a vorbi liber despre puternicul politician german din bula de la Bruxelles.

Poziția Ursulei von der Leyen la Bruxelles

În centrul problemei, există două forțe primordiale care ar putea să o torpileze pe aceasta în târgul post-electoral. Franța, ale cărei relații cu Germania sunt tensionate, este încă foarte ambiguă în ceea ce privește sprijinul său. Probabil pentru a obține concesii, deși ar putea spiona o oportunitate târzie de a reorganiza masa de putere. Dacă va trece de acest potențial obstacol al disidenței de la Paris, va trebui să se preocupe de altă problemă.

Mai exact, dacă va putea obține confirmarea din partea noului Parlament European. În care extrema dreaptă va fi probabil un actor mai important decât în prezent. Chiar și sprijinul din partea Partidului Popular European de centru-dreapta pare a fi unul bun. Perspectiva unei răsturnări de situație pare să crească doar după o serie de derapaje în ultimele săptămâni. Este o adevărată răsturnare de situație față de începutul anului, când poziția sa părea solidă ca o stâncă.

Șanse de câștig

„Eșecurile periodice ale lui Von der Leyen, de la Pfizergate la călătoria sa în Israel, capătă o nouă semnificație pe măsură ce ne apropiem de alegeri. Ele dobândesc un tipar. La ce se reduce acest lucru este că ne îndepărtăm de la TINA – nu există alternativă – la o situație care este mai fluidă și în care, în esență, deschidem cutia Pandorei”, a declarat Alberto Alemanno, profesor de drept la școala de afaceri HEC din Paris.

Cu toate acestea, von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, este bine poziționată. Nu numai că este în funcție, dar PPE-ul său este cu mult înaintea competiției. Ceea ce le dă dreptul, după cum consideră ei, să o mențină pe von der Leyen. De asemenea, este greu de văzut ce alt candidat are șanse să o înlocuiască atunci când liderii UE se vor întâlni în această vară. Pentru a împărți funcțiile de conducere ale blocului, cum ar fi cele de șef al Comisiei Europene, al Consiliului și al politicii externe. Totuși, după cum a subliniat un diplomat UE: „Nu ar trebui să ia totul ca pe un lucru sigur”.

Importanța Congresului de la București

Alți doi oficiali au indicat congresul partidului din martie de la București ca fiind un punct de cotitură cheie în percepția lui von der Leyen. La începutul lunii martie, conservatorii europeni s-au reunit în capitala României. Pentru a o susține oficial pe fostul ministru german al Apărării ca imagine a campaniei lor electorale pentru UE. Însă unii, precum Michel Barnier, un mare conservator francez, au refuzat să o susțină.

Comisarul european Thierry Breton, care provine din rândul liberalilor concurenți (dar care lucrează sub conducerea lui von der Leyen), a adus critici publice. Despre ceea ce el a spus că a fost sprijinul slab primit de von der Leyen din partea propriului său grup PPE. Liberalii fac parte, de asemenea, din coaliția care o susține pe von der Leyen în Parlamentul European.

Ursula von der Leyen a fost singurul nume de pe buletinul de vot al PPE în acea zi la București pentru a fi candidatul său principal. Totuși, a primit 400 de voturi pentru, cu 89 împotrivă, dintr-un total de 499 de voturi, percepția a fost stabilită. De atunci, au existat tot mai multe împotriviri împotriva autorității lui von der Leyen.

Subminarea autorității lui von der Leyen

În primul rând, o inițiativă transpartinică în Parlamentul European a contestat legal decizia Comisiei. De a acorda Ungariei 10 miliarde de euro din banii UE. Care au fost înghețați din cauza problemelor legate de statul de drept din această țară. Problemele legate de statul de drept sunt un subiect în care PPE este considerat slab. Acestea au fost un punct de dispută între von der Leyen și Parlamentul European. De ale cărui voturi are nevoie pentru un al doilea mandat.

Von der Leyen s-a confruntat, de asemenea, cu o rebeliune internă din partea a patru dintre cei mai importanți comisari ai săi. Care fac parte din taberele social-democrată și liberală. După ce a acordat un rol de emisar lucrativ deputatului european Markus Pieper, care aparține partidului său conservator german.

Așa-numitul „Piepergate” a apărut la câteva zile după ce POLITICO a dezvăluit că Parchetul European a deschis o anchetă. Privind utilizarea extrem de controversată de către aceasta a mesajelor text pentru a negocia contracte importante. Cu privire la achiziția de vaccinuri în timpul pandemiei Covid-19.

Avantajele mandatului

În navigarea acestor crize, ea a dat uneori peste cap comisarii săi sau guvernele naționale. Ceea ce a dus la nemulțumiri care o pot costa atunci când trebuie să fie din nou nominalizată de liderii europeni.  Între timp, von der Leyen însăși a întârziat să își lanseze campania, agățându-se de avantajele mandatului. Ea și-a desemnat echipa de campanie la câteva săptămâni după ce a fost desemnată drept candidat principal.

Alegerea șefului său de campanie, mâna sa dreaptă de încredere Björn Seibert, a dus la noi critici la Bruxelles. Acesta a fost șeful de cabinet al Comisiei Europene până la 5 aprilie.  „Acest lucru arată că ea se poate baza doar pe un cerc foarte restrâns de oameni de încredere. Nu este un semn de încredere în partidul ei”, a declarat un oficial parlamentar de rang înalt.

Alegeri cu miză mare

Alexander Winterstein, purtătorul de cuvânt șef al campaniei von der Leyen, a subliniat că aceasta are o sarcină dublă de lucru ca președinte și candidat.

„Ursula von der Leyen a călătorit deja în Grecia, Germania și Letonia în cadrul campaniei sale, urmând ca multe altele să urmeze. Ea va face o campanie intensă pe cele trei probleme la care ține foarte mult: democrație, prosperitate și securitate. În special, ea va continua să îi înfrunte frontal pe cei care doresc să submineze democrația europeană, atât din afara, cât și din interiorul Europei. Miza acestor alegeri este foarte mare” a declarat Winterstein, conform Politico .