Lumea la zi

Ungaria va oferi ajutor financiar Ucrainei! Decretul emis de guvernul lui Viktor Orban

Viktor Orban, Sursă foto: dailysabah.com
Sursă foto: dailysabah.com

Ungaria va oferi Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 187 de milioane de euro, drept contribuție la un pachet de sprijin planificat de UE în valoare de până la 18 miliarde de euro în 2023, potrivit unui decret guvernamental publicat miercuri seara.

Guvernul premierului Viktor Orban a declarat că este dispus să își plătească partea sa de sprijin pentru Ucraina, dar că ar prefera să o plătească bilateral decât prin intermediul împrumutului comun al UE. „Guvernul continuă să se angajeze în participarea la susținerea financiară a Ucrainei lovite de război”, se arată în decret.

„Așadar,  ministrului de finanțe va trebui să se asigure punerea la dispoziție a cele 187 de milioane de euro, care ar reprezenta partea Ungariei din împrumutul de 18 miliarde de euro pe care UE îl va acorda Ucrainei.”

Ungaria nu dorește să ia parte la împrumuturi comune

Decretul, semnat de premier, mai spune că ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, ar trebui să înceapă discuțiile cu Ucraina pentru a elabora un acord necesar pentru asistența financiară.

Pentru a asigura fondurile pentru împrumuturi, pe care Ucraina va trebui să le ramburseze în 35 de ani, Comisia Europeană ar urma să se împrumute de pe piețele de capital.

Cu toate acestea, propunerile pentru acest pachet vor trebui să fie aprobate de Parlamentul European și de cele 27 de state membre ale UE, iar Ungaria a declarat că nu va lua parte la împrumuturi comune, citează Reuters. „Vom oferi Ucrainei cele 187 de milioane de euro care ar reprezenta partea Ungariei din împrumutul comun planificat de 18 miliarde de euro al UE, prin mijloace bilaterale din bugetul național, dar nu printr-un alt împrumut comun al UE”, a scris directorul politic al premierului, Balazs Orban, pe Twitter.

Viktor Orban și-ar fi dorit să nu participe la ajutarea Ucrainei

Pe parcursul a 12 ani consecutivi la putere, Viktor Orban, un naționalist convins,  s-a opus public, ba chiar a și amenințat, că se va opune prin detrptul său de veto la angajamentele UE în aspecte care țin de migrație sau sancțiuni împotriva Rusiei.

Orban insistă asupra faptului că Ungaria dorește să plătească partea sa „echitabilă” din ajutorul acordat Ucrainei, dar pe bază bilaterală și nu ca parte a unui împrumut din partea blocului comunitar.

Opoziția Ungariei față de planul de împrumut, care necesită unanimitatea membrilor blocului, a fost descrisă drept „șantaj” de către Bruxelles, informează Barron’s.

Anunțul Budapestei cu privire la ajutorul bilateral a venit contextul în care Ungaria dorește să își primească banii care fuseseră promiși de Buxelles. Astfel, datorită faptului că Bruxelles-ul se apropie acum de o decizie privind soarta miliardelor de euro alocate Ungariei din bugetul 2021-2027 al UE și din fondul de redresare în urma pandemiei, Budapesta încearcă să găsească modalitîți de convingere a blocului. Bruxelles-ul nu a semnat planul de cheltuieli al Budapestei pentru acești bani din cauza preocupărilor legate de corupție.

Blocajul fondurilor UE vine într-un moment nepotrivit pentru Ungaria,  economia țării aflându-se sub o presiune din ce în ce mai mare din cauza slăbirii monedei locale și a creșterii rapide a inflației. Ambele au atins noi recorduri în acest an.