Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia trimite prizonieri ucraineni în Donbas. Ce se va întâmplă cu ei
Lumea la zi

Rusia trimite prizonieri ucraineni în Donbas. Ce se va întâmplă cu ei

prizonieri sursa foto Gazeta de Sud
Sursa foto: Gazeta de Sud

Sute de prizonieri de război ucraineni sunt aduși în fiecare zi în teritoriile controlate de către separatiștii pro-ruși în regiunile controlate din Donbas: Donețk și Lugansk, conform unui reprezentant al insurgenților.

În cele două zone sunt aproximativ 8.000 de foști luptători ai Kievului, potrivit lui Rodion Miroșnik, „ambasador” la Moscova al separatiștilor din Lugansk, citat de agenția Tass.

„Sunt mulți prizonieri. Desigur, mulți dintre ei sunt pe teritoriul Republicii Populare Donețk, dar avem și noi destui.”

BBC a declarat că nu a putut verifica independent informațiile comunicate de oficialul separatist.

Război total în Donbas

Războiul din sudul Donbasului a atins cote alarmante. În confruntarea dintre trupele ucrainene și rusești au murit și civili. Aproximativ 150 de copii au fost uciși în regiunea Donețk din momentul în care Rusia a început invazia în Ucraina, a declarat Irina Venediktova, procurorul general ucrainean, citată de BBC. Acest bilanț provizoriu este comparativ mai mare decât în orice altă regiune a țării.

La nivelul întregii țări de la începutul războiului au murit cel puțin 240 de copii, conform sursei citate.

Rușii n-au succes în Lugansk

Serghei Gaidai, șeful administrației militare ucrainene din Lugansk, a negat faptul că rușii ar fi reușit să blocheze autostrada care leagă orașele aflate sub controlul Kievului.

„Lugansk nu a fost izolat”, a spus Gaidai, conform BBC.

Luptele s-au întețit la periferia orașului strategic Severodonețk. Aceasta este o zonă extrem de importantă a forțelor rusești. Dacă rușii vor reuși capturarea drumului spre Bakhmut, atunci Severodonețk ar putea fi înconjurat, Tot șeful administrație a continuat spunând că ruta către sud-vestul orașul a fost inten bombardată. Cu toate acestea, ajutorul umanitar încă ajunge în zonă.

Severodonețk este bombardat 24 de ore pe zi. Forțele ruse sunt suficient de aproape pentru a folosi proiectile de mortieră, pe lângă artilerie și bombardamente aeriene. Armata ucraineană spune că a respins 10 atacuri și a distrus tancuri și drone rusești. Între timp, președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel către Occident pentru mai multe arme.

Un alt  punct strategic extrem de important pentru Moscova este Lîsîceansk. Dacă armata rusească va reuși să cucerească aceste două orașe, întreaga regiune Lugansk va fi sub control.

Armata ucraineană spune că 40 de orașe din regiunea Donbas sunt sub bombardamentele rușilor.

Rusia poate debloca porturile pentru export

Rusia spune că va debloca porturile ucrainene pentru a permite exporturile de cereale, dar cere în schimb să fie ridicate sancțiuni. Ea este pregătită să ofere un coridor umanitar pentru vase ce transportă alimente din Ucraina. Această măsură va fi luată doar în contextul în care unele sancțiuni vor fi ridicate, a transmis agenția de presă Interfax, care îl citează pe ministrul de externe adjunct Andrei Rudenko, transmite The Guardian.

„Am spus în mod repetat privind acest punct că o soluție la problema alimentelor necesită o abordare comprehensivă, inclusiv ridicarea sancțiunilor care au fost impuse asupra exporturilor din Rusia și asupra tranzacțiilor financiare”, a spus Rudenko.