Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski a acuzat Budapesta de un comportament „nepotrivit” pentru un membru NATO! Răspunsul ministrului de Externe al Ungariei
Lumea la zi

Zelenski a acuzat Budapesta de un comportament „nepotrivit” pentru un membru NATO! Răspunsul ministrului de Externe al Ungariei

ungaria, ucraina, sursa foto agora.md
sursa foto agora.md

Ministrul de externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a reproșat faptul că declarațiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, sunt neconforme, acesta acuzând public Budapesta că se comportă „nepotrivit” pentru un stat membru NATO. „Din fericire, nu Zelenski trebuia să decidă asupra comportamentului Ungariei”, a declarat Szijjarto într-o postare pe Facebook duminică, sugerând totodată că Budapesta oferă deja suficient sprijin pentru Kiev.

„Poporul maghiar a plătit deja un preț extrem de mare pentru acest război”, a semnalat Szijjarto, adăugând că mai mulți reprezentanți ai minorității etnice maghiare din Ucraina au persistat să ajute în ostilitățile în curs de desfășurare între Kiev și Moscova.

Răspunsul Ungariei la acuzațiile președintelui ucrainean

Oficialul din Ungaria a afirmat sarcastic faptul că în eventualitatea în care aceste declarații ale președintelui ucrainean înseamnă „Le mulțumesc respectuos ungurilor pentru că au lăsat cetățenii ucraineni să vină în țara lor și au avut grijă de mai mult de un milion de refugiați din Ucraina și vă mulțumesc respectuos pentru trimiterea continuă de ajutoare”, atunci răspunsul este „Sunteți bineveniți și puteți conta pe noi și în viitor”.

Comentariile sarcastice ale diplomatului de top al Ungariei au venit aparent ca răspuns la declarațiile făcute de Zelenski într-un interviu acordat unor instituții media nordice. Președintele ucrainean a acuzat Budapesta că este de partea Rusiei în conflictul actual și că tratează NATO ca pe un „adversar”.

„Mi se pare că în rândul elitei politice maghiare domnește confuzia. Este o situație foarte ciudată. Poate o țară NATO să fie în același timp cu Rusia și împotriva NATO?” a declarat Volodimir Zelenski, adăugând că Budapesta a dat dovadă de un „comportament nepotrivit” pentru un membru al alianței NATO, conduse de SUA.

Relațiile tensionate între Ungaria și Ucraina

Ungaria a adoptat o poziție rezervată în ceea ce privește ostilitățile în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina, care au început în februarie 2022. Țara s-a opus sancțiunilor UE împotriva Rusiei, în special celor care îi afectează propriile interese, cum ar fi restricțiile în domeniul energiei nucleare și convenționale. În afară de aceasta, Budapesta a declarat în repetate rânduri că nu va sprijini cererile de aderare a Ucrainei la NATO sau la UE. De asemenea, Ungaria s-a abținut de la furnizarea de ajutor militar Kievului și a refuzat să permită ca astfel de transporturi din alte părți să treacă pe teritoriul său.

Ungaria și Ucraina au fost mult timp în dezacord în ceea ce privește soarta minorității etnice maghiare din Ucraina. Aproximativ 150.000 de etnici maghiari, care trăiesc în principal în regiunea Transcarpatia, au fost afectați de eforturile de implementare a mentalității ucrainene, întreprinse de autoritățile din Ucraina. Deși represiunea s-a concentrat în principal asupra vorbitorilor de limbă rusă, a afectat și alte minorități. La rândul său, Kievul a acuzat de mult timp Budapesta de amestec în afacerile interne ale țării, prin practica de a elibera pașapoarte maghiare, cetățenilor stabiliți în Ucraina, ducând la multiple incidente diplomatice, conform Azerbaycan24 .