Infofinanciar > Lumea la zi > Vizită surpriză în Ucraina. Jens Stoltenberg va discuta cu Volodimir Zelenski despre contraofensiva împotriva Rusiei?
Lumea la zi

Vizită surpriză în Ucraina. Jens Stoltenberg va discuta cu Volodimir Zelenski despre contraofensiva împotriva Rusiei?

Jens Stoltenberg, secretar general NATO
Sursa foto: Agenzia Nova

Într-o vizită neașteptată, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sosit joi, 20 aprilie, la Kiev, pentru prima dată de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în februarie anul trecut, într-o demonstrație de sprijin pentru Ucraina, care se pregătește să lanseze o contraofensivă.

„Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află în Ucraina”, a confirmat un oficial NATO fără a oferi mai multe detalii despre vizită din motive de securitate.

Stoltenberg a adus un omagiu soldaților ucraineni care au fost uciși luptând în război și a trecut în revistă echipamentele militare rusești deteriorate expuse într-o piață centrală din Kiev. Vizita surpriză a lui Stoltenberg are loc în contextul în care oficialii ucraineni fac presiuni asupra alianței militare occidentale pentru a oferi Kievului o cale mai clară de aderare.

Va adera Ucraina la NATO?

Liderii ucraineni și oficialii NATO nu au făcut imediat niciun anunț cu privire la această călătorie. Vizitele pe timp de război ale oficialilor străini sunt adesea învăluite în secret, dar liderii de top care vizitează Kievul poartă adesea discuții cu președintele Volodimir Zelenski.

În septembrie anul trecut, în septembrie, Kievul a solicitat în mod oficial „aderarea accelerată” la NATO, o dezbatere care ar putea să se intensifice înainte de summitul alianței din iulie de la Vilnius, potrivit euractiv.com.

Dar, deși NATO a promis Ucrainei, în timpul summitului de la București din 2008, că țara va deveni membră la un moment dat, majoritatea aliaților NATO ezită să ofere promisiuni concrete Kievului în timp ce războiul continuă.

Un moment important al războiului

Stoltenberg și-a început călătoria neanunțată într-un moment vital al invaziei rusești de aproape 14 luni, care a ucis mii de oameni, a dezrădăcinat milioane de oameni, a distrus orașe și a devastat economia ucraineană.

După ce a rezistat unei ofensive rusești de iarnă și de primăvară care a făcut doar mici progrese în est, Ucraina speră acum să recupereze terenurile din sudul și estul său printr-o contraofensivă în următoarele săptămâni sau luni.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a sprijinit Ucraina pe tot parcursul războiului, statele membre trimițând arme, dar nu și trupe de luptă. Kievul a cerut în mod repetat mai multe arme de la aliații săi. Ucraina își vede viitorul în alianță și în septembrie anul trecut a anunțat o cerere de aderare rapidă, după ce Kremlinul a declarat că a anexat patru regiuni ucrainene pe care trupele sale le-au ocupat parțial.

Moscova consideră NATO ca fiind un bloc militar ostil, hotărât să intervină în ceea ce consideră a fi sfera sa de influență. Ucraina și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică condusă de Rusia în 1991, conform reuters.com.