Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria și Serbia s-au înțeles pentru construcția unei noi conducte petroliere. Proiectul va fi finalizat în 2028
Lumea la zi

Ungaria și Serbia s-au înțeles pentru construcția unei noi conducte petroliere. Proiectul va fi finalizat în 2028

Nigeria- Gazoduct, Sursă foto: Guardian
FOTO: The Guardian

Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe, a declarat în cursul zilei de joi, 20 aprilie, că o nouă conductă petrolieră va asigura securitatea aprovizionării Ungariei și Serbiei cu energie.

Viitorul oleoduct ar urma să facă legătura între localitatea Algyo situată în sudul Ungariei și Novi Sad aflată în nordul Serbiei. În acest sens au început negocieri între grupul petrolier ungar Mol și compania sârbă Transnafta. Potrivit afirmațiilor făcute de oficialul ungar, acordul ar urma să fie finalizat în luna iunie.

Ungaria și Serbia vor construi o conductă petrolieră

În urma conferinței comune dintre părțile implicate în proiect, Szijjarto a adăugat faptul că Europa se afla în fața unei provocări uriașe în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, din cauza războiului din Ucraina.

Ministrul ungar al Afacerilor de Externe a constatat că odată ce economia Chinei s-a deschis, cererea de energie a crescut, însă, infrastructura a rămas aceeași, prin urmare, nu există suficiente capacități de producție care să acopere cele 60 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusești. „Cooperarea energetică strategică dintre Ungaria şi Serbia este una dintre garanţiile că aprovizionarea Ungariei va fi asigurată în următoarea perioadă”, a adăugat Peter Szijjarto.

Budapesta primește zilnic între 9 și 15 milioane de metri cubi de gaze naturale prin conducta TurkStream via Serbia, țără care de altfel intră în calculele Ungariei pentru o altă rută de livrare a energiei dar din Azerbaidjan. Oficialul ungar consideră că Uniunea Europeană ar trebui să finanțeze proiectul de infrastructură în condițiile în care dezvoltarea rețelei reprezintă un subiect de interes european, potrivit digi24.ro.

Lucrările se vor finaliza în 2028

Tot în cadrul zilei de joi, 202 aprilie, Szijjarto a consemnat faptul că Ungaria în urma unui acord-cadru va depozita 500 de milioane de metri cubi de gaze în depozitele aflate în Serbia. Ba mai mult, compania de stat MVM și firma Srbijagas vor pune bazele unui jonit venture care va întreprinde activități comerciale cu energie, considerându-se astfel prezența celor două state pe piața energiei din Europa Centrală.

În același context ministrul de externe ungar a salutat faptul că lucrările de construcție la noua linie transfrontalieră de transport a energie se află în graficul stabilit de dezvoltatori. Lucrările se vor finaliza în 2028 iar rezultatul va consta în dublarea capacității de transport între cele două state.

Atât Serbia cât și Ungaria depind în mare parte de Federația Rusă pentru acoperirea necesarului de petrol. Chiar și în condițiile în care Belgrad are resurse proprii tot este nevoit să importe petrol din alte state. Ungaria importă în proporție de 65% petrol din Rusia, iar pentru acoperirea necesarului de gaze este nevoită să importe din Federația Rusă un procent de 85% pentru acoperirea necesarului intern.