Infofinanciar > Lumea la zi > Xi Jinping vrea să modernizeze armata. Președintele chinez visează la „marele zid de oțel”
Lumea la zi

Xi Jinping vrea să modernizeze armata. Președintele chinez visează la „marele zid de oțel”

Xi Jinping, Sursa foto: dreamstime.com
Credit imagine: dreamstime.com

Președintele chinez Xi Jinping, care tocmai a obținut un al treilea mandat în fruntea Republicii Populare Chineze, a declarat că armata trebuie modernizată. Una dintre inițiativele sale ca președinte a treia oară ales este aceea de a transforma puterea militară într-un „mare zid de oțel”.

Șeful de stat, care a fost felicitat pentru victoria sa fără adversar de Vladimir Putin, subliniază nevoia de securitate a statului chinez. Totodată, el se opune vehement independenței Taiwanului. Teritoriul taiwanez se teme de o intervenție armată a Beijingului, pe care o consideră iminentă.

Ce a declarat Xi Jinping

Președintele reales a dat o declarație în fața a peste 3.000 de deputați, la Palatul Poporului din Beijing. Conform discursului său, „Securitatea este fundamentul dezvoltării, în timp ce stabilitatea este o condiţie prealabilă pentru prosperitate”.

Nevoia de securitate este și principalul argument în favoarea modernizării armatei chineze. În declarațiile sale, șeful de stat adaugă faptul că este necesar să „promovăm pe deplin modernizarea apărării naţionale şi a forţelor armate şi să facem din armată un mare zid de oţel care să protejeze efectiv suveranitatea naţională, securitatea şi interesele dezvoltării”.

De asemenea, președintele Republicii Populare Chineze a criticat „forțele externe” care se opun stăpânirii Taiwanului de către China. Beijingul consideră că Taiwan este o provincie chineză, fără dreptul sau necesitatea autonomiei. Declarațiile făcute anterior de liderul suprem au îngrijorat și mai mult autoritățile taiwaneze: „China trebuie să folosească mai bine știința, tehnologia și industria de apărare pentru a-și întări armata și a câștiga războaie” a spus el înainte ca realegerea sa să se oficializeze. Nu trebuie să uităm faptul că președintele nu a avut niciun contracandidat, iar scrutinul l-a dat învingător cu o majoritate covârșitoare. Așadar, continuitatea sa în funcție era virtualmente garantată.

Ce a făcut Xi Jinping în timpul mandatelor sale

Președinția liderului Partidului Comunist Chinez a fost marcată de o creștere a nivelului de autoritarianism. Astfel, în cei 11 ani de când se află la putere, politicianul a reușit să înlăture limita a două mandate consecutive, care era în vigoare în China încă din anii ’90. Totodată, el a sporit cenzura şi persecutarea disidenţilor. Mulţi dintre cei care s-au opus regimului său au fost închişi în tabere de reeducare. Autorităţile de peste hotarele Chinei au acuzat aceste tabere de grave încălcări ale drepturilor omului.

De asemenea, conducerea lui Xi a fost asemănată cu cea a preşedintelui Mao din punctul de vedere al austerităţii. Totodată, el este unul dintre cei mai puternici lideri ai Republicii Populare de la Mao Zedong încoace.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.