Infofinanciar > Lumea la zi > Euractiv: Șefii spionajului american consideră că „povestea de dragoste” dintre China și Rusia continuă
Lumea la zi

Euractiv: Șefii spionajului american consideră că „povestea de dragoste” dintre China și Rusia continuă

Rusia și China - sursa foto - digi24.ro
sursa foto : digi24.ro

China își va aprofunda cooperarea cu Rusia pentru a încerca să sfideze Statele Unite ale Americii (SUA), în pofida condamnării internaționale a invaziei din Ucraina, au declarat miercuri, 8 martie, liderii agențiilor de informații americane.

„În pofida reacției globale față de invazia Rusiei în Ucraina, China își va menține cooperarea diplomatică, de apărare, economică și tehnologică cu Rusia pentru a continua să încerce să provoace Statele Unite, chiar dacă va limita sprijinul public”, au declarat aceștia într-o evaluare a amenințărilor publicată în timp ce Comisia de informații a Senatului și-a desfășurat audierea anuală privind amenințările mondiale la adresa securității SUA.

China rămâne alături de Rusia

Raportul s-a axat în mare parte pe amenințările din partea Chinei și a Rusiei, evaluând că Beijingul va continua să intimideze rivalii din Marea Chinei de Sud și că se va baza pe acțiunile din 2022, pentru a putea include mai multe traversări ale Strâmtorii Taiwan sau survolarea Taiwanului cu rachete.

„Poate că nu mai este nevoie să spunem că problema Republicii Populare Chineze, care sfidează din ce în ce mai mult Statele Unite, din punct de vedere economic, tehnologic, politic și militar, în întreaga lume, rămâne prioritatea noastră numărul unu”, a declarat directorul National Intelligence, Avril Haines, principalul consilier pe probleme de informații al președintelui Joe Biden.

Pentru a îndeplini viziunea liderului chinez Xi Jinping de a face din China o mare putere, Partidul Comunist Chinez (PCC) „este din ce în ce mai convins că poate face acest lucru doar în detrimentul puterii și influenței SUA”, a spus Haines. Cu toate acestea, ea a precizat că serviciile de informații americane evaluează că Beijingul crede că beneficiază de o relație stabilă, în ciuda recentelor critici ascuțite ale lui Xi la adresa Statelor Unite.

Occidentul, de vină pentru neajunsurile Chinei

Xi a acuzat Occidentul pentru dificultățile economice ale Chinei într-un discurs de luni, 6 martie, în care a acuzat Statele Unite că au condus un efort internațional de a limita China. În timpul interogatoriului, senatorul Angus King, un independent care face alianță cu democrații, a cerut opinia lui Haines cu privire la legăturile Beijingului cu Moscova. „Este o căsătorie temporară de conveniență sau este o relație de dragoste pe termen lung?”, a întrebat el.

„Continuă să se aprofundeze”, a răspuns Haines, adăugând că ar ezita să califice legăturile dintre Beijing și Moscova drept o poveste de dragoste. „Există unele limitări pe care le-am vedea în ceea ce privește direcția în care ar merge în acest parteneriat. Nu îi vedem devenind aliați așa cum suntem noi cu aliații din NATO, dar, cu toate acestea, vedem o (cooperare) tot mai mare în toate sectoarele”, a spus ea.

Raportul a precizat că Rusia probabil nu caută un conflict cu Statele Unite și NATO, dar războiul din Ucraina prezintă un „risc mare” în acest sens și că există un potențial real ca eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina să afecteze poziția președintelui rus Vladimir Putin pe plan intern, crescând potențialul de escaladare.

Haines a descris „un război de uzură” în Ucraina și a spus că serviciile de informații americane nu prevăd că armata rusă își va reveni suficient de mult în acest an pentru a obține câștiguri teritoriale majore, potrivit Euractiv.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.