Infofinanciar > Lumea la zi > Vrea China să cucerească Luna? Beijingul vrea să folosească praf lunar pentru a construi baze în spațiu
Lumea la zi

Vrea China să cucerească Luna? Beijingul vrea să folosească praf lunar pentru a construi baze în spațiu

aSTRONAUTI PE LUNA Sursa foto NASA
Sursa foto NASA

Peste 100 de experți, cercetători şi contractori din sectorul spaţial s-au întâlnit de curând la o conferinţă organizată în oraşul Wuhan din centrul Chinei pentru a discuta modalităţile de construire a unor infrastructuri pe suprafaţa Lunii, au raportat mass-media locale, scrie Agerpres.

Ding Lieyun, un expert de la Academia Chineză de Inginerie, a spus că o echipă de cercetare construieşte în această perioadă un robot denumit „Chinese Super Mason” („Super-Zidarul Chinez”) pentru a produce cărămizi din praful lunar, potrivit cotidianului Changjiang Daily. „Construirea unui habitat pe Lună este necesară pentru explorările lunare pe termen lung, iar acesta va fi cu siguranţă realizat în viitor”, a declarat Ding Lieyun, care recunoaşte totuşi dificultatea fabricării unei astfel de construcţii pe termen scurt, conform sursei menţionate.
Robotul ce a primit sarcina de a fabrica „cărămizi din sol lunar” va fi lansat în spaţiu prin intermediul misiunii chineze Chang’e-8, programată să se desfăşoare în jurul anului 2028, a adăugat Ding Lieyun, potrivit căruia China doreşte să aducă pentru prima dată pe Terra eşantioane de praf selenar recoltate de pe faţa nevăzută a Lunii, în urma unei misiunii ce ar putea avea loc în 2025. Anterior, China a adus pe Terra mostre de praf selenar prelevate de pe faţa vizibilă a Lunii prin intermediul misiunii spaţiale Chang’e-5 din 2020, a reamintit presa de stat chineză, scrie Reuters.

Praf magic?

China doreşte ca astronauţii săi să petreacă pe Lună perioade îndelungate după ce va construi o bază de cercetare pe satelitul natural al Terrei. Ding Lieyun şi alte zeci de experţi au participat la Conferinţa pentru Construcţii Extraterestre organizată la sediul Universităţii de ştiinţe şi tehnologie Huazhong din oraşul Wuhan, pe durata weekendului trecut.

Anul trecut exista singura mostră cunoscută de praf lunar de pe Apollo 11 care poate fi vândută în mod legal, ceea ce face dificilă estimarea valorii sale de către casa de licitaţii, potrivit lui Adam Stackhouse, specialistul Bonhams.

Pentru a determina intervalul de preţ, Stackhouse s-a uitat la celelalte câteva mostre de praf lunar care au fost vândute, precum şi la semnificaţia evenimentului istoric din care provine. „Cred că această estimare îi dă un sentiment de importanţă”, a spus el, „dar este foarte greu de spus unde se va vinde”. Licitaţia va avea loc abia la jumătatea lunii aprilie, dar oamenii îşi exprimă deja interesul, potrivit lui Stackhouse.