Infofinanciar > Info > Facturile românilor scad cu până la 90%. Cât vor plăti aceștia de luna viitoare
Info

Facturile românilor scad cu până la 90%. Cât vor plăti aceștia de luna viitoare

playtech.ro
Credit imagine: playtech.ro

Vești bune pentru cel mai populat oraș al țării. În București, facturile la căldură și apă caldă vor scădea cu până la 90%. Totuși, această îmbunătățire are două tăișuri, dat fiind că oprirea căldurii de la 18 aprilie li s-a părut prea pripită multor bucureșteni. Asta în special deoarece se menține instabilă în următoarele săptămâni.

În momentul de față, tăierea căldurii se află în etapa de verificări. Conform reprezentanților Termoenergetica, încetarea totală ar avea loc la finalul săptămânii în curs. În plus, din cauza avariilor frecvente, numeroși bucureșteni au avut zile întregi fără apă caldă și căldură chiar și în mijlocul iernii. Din ce în ce mai mulți români își doresc să se debranșeze și să-și ia centrale de apartament, deși s-ar putea ca acest lucru să nu fie posibil mult timp: normele europene prevăd ca toate statele membre să interzică în timp instalarea centralelor de apartament.

„E cam devreme față de timpul de afară. Ar fi normal să dea măcar noaptea. Dacă revin câteva nopți cu temperaturi scăzute ar fi normal să ne dea, că de-aia suntem la RADET”, a spus un client despre oprirea căldurii.

Cum își justifică Termoenergetica decizia

Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica, a explicat de ce acum compania este pe cale să oprească definitiv căldura până la următorul sezon rece. „Am avut trei nopți consecutive în care temperaturile medii au fost de peste 10 grade. Începem aceste manevre tehnice. Vor dura câteva zile până vom opri total. Probabil vineri se va închide total căldura”, a declarat acesta.

„De săptămâna viitoare încep șantierele În București. Vom căuta să reparăm cât mai mult, să modernizăm cât mai mult din rețea. Noi sperăm totuși odată cu aceste semnale de investiții și șantiere să se mai gândească încă o dată pentru că trecerea la un alt sistem e totuși foarte costisitoare”, a adăugat Claudiu Crețu, conform antena3.ro.

Partea plină a paharului

Dumitru Chisăliță, expert în domeniul termoficării, a declarat că facturile vor scădea simțitor pentru toate persoanele care au contracte cu Termoenergetica.

„Estimez că facturile vor fi mai mici cu 85%, 90% dacă se va folosi energia termică exclusiv pentru prepararea apei calde necesare unei familii”, a spus acesta. Pentru o garsonieră, factura se poate reduce cu 200 de lei, de la 300 la 100. Reducerea ar putea fi chiar de 300 de lei pentru apartamentele cu trei și patru camere.

„Scade simțitor, adică se simte la bani ca factură vine mai puțin. În iarna asta am plătit destul de scump pentru căldură. Se reduce, poate chiar la jumătate”, spun și locatarii, care sunt optimiști în privința cheltuielilor din perioada sezonului cald. În plus, persoanele care își doresc să se debranșeze pot întocmai o cerere în acest sens. Trebuie însă ca ei să știe că actualmente, Termoenergetica mai are 300 de solicitări de anul trecut de aprobat.