Info

Anchetă Libertatea: Din banii contribuabililor! România îi plătește lunar 6.500 de lire chirie directoarei ICR Londra

Catinca Nistor Sursă foto: Realitatea
Sursă foto: Realitatea

Din anul 2006 și până de curând, toți cei aflați în funcția de director al filialei Institutului Cultural Român (ICR) din Londra au stat într-un apartament din cadrul clădirii în care funcționează instituția. Însă, cea care se află în prezent în această funcție, actrița Catinca Maria Nistor, a refuzat să locuiască în acest apartament, alegând în schimb să-și petreacă timpul într-un apartament distinct de 120 mp.

Directorii ICR își desfășoară activitatea într-un sediu concesionat de către Domeniul Coroanei Britanice, aflat în Belgrave Square, în centrul Londrei, într-un vechi palat aristocratic construit în secolul al XIX-lea. Astfel, statul român nu trebuie să plătească chirie, ci doar costurile administrative și utilitățile.

„Clădirea a funcţionat, pe rând, ca ambasadă, reşedinţă a ambasadorului sau a personalului diplomatic şi institut cultural. Înzestrată cu săli spaţioase şi elegante, împodobite cu piese vechi de mobilier şi picturi semnate de mari artişti români, această clădire maiestuoasă posedă, în egală măsură, toate dotările şi întregul suport tehnic al unui institut cultural modern”, scrie pe site-ul ICR.

Dotări de lux

Jurnaliștii de la Libertatea au mai notat că acest apartament, pe care Catinca Nistor l-a refuzat, cuprinde o bucătărie, două băi dotate corespunzător și alte patru încăperi spațioase.

Însă, actualul director ICR a înaintat o cerere MAE prin care le-a cerut responsabililor să fie mutată într-un alt apartament din centrul Londrei. Potrivit celor de la Libertatea, acesta este situat în apropiere de Harrods, un celebru magazin londonez. De asemenea, chiria lunară pentru apartament se ridică la 6.500 de lire sterline pentru 120 mp, suprafață ce include „3 camere”.

Pe site-urile de specialitate, chiria de 6.500 de lire e „cea mai mare chirie în Kensington și Chelsea pentru un apartament de 4 dormitoare sau mai mult”.

Până acum s-a respectat regula

Întrebați fiind de jurnaliștii de la Libertatea, reprezentanții MAE au precizat că în cadrul sediului ICR Londra „nu există un apartament cu destinația exclusivă de acomodare a directorului”.

„Este apartamentul de protocol. În el au stat, fără excepție, toți directorii, prin puterea inerției. Până acum, nu s-a pus vreodată problema ca directorul să vrea să stea în altă parte. E cel mai frumos sediu al institutului, plus că e foarte comod să ai biroul în aceeași clădire”, a mărturisit o persoană din ICR.

De asemenea, persoanele din cadrul Ministerului nu au negat faptul că statul român trebuie să plătească suma de 6500 de lire lunar pe chiria directoarei Nistor. Aceștia au încercat să explice de ce directoarea ICR a refuzat să locuiască într-un spațiu pentru care nu trebuia să fie plătită chirie.

„Închirierea locuinței s-a realizat la cererea misiunii, la momentul solicitării nefiind disponibil în incinta institutului un spațiu de cazare adecvat. Apartamentul asigurat doamnei Nistor este compus din trei camere, cu suprafața totală de 120 mp, în care sunt incluse și spații cu destinația de primire invitați /birou, asigurate prin norme interne acestor funcții”, au transmis reprezentanții MAE.

Împinsă de la spate

Catinca Maria Nistor a fost investită în funcția de director al ICR Londra fără concurs, după ce aceasta a fost propusă de către președintele instituției, Liviu Sebastian Jicman. Astfel, Nistor a primit aviz pozitiv pe 15 aprilie din partea Comisiei pentru Cultură a Senatului. Însă, în tot acest timp, mai mulți senatori i-au contestat competențele. În plus, aceasta nu a putut să-și menționeze principalele sale două obiective pe care va dori să le îndeplinească în timpul mandatului.

„Eu am niște idei, dar nu vreau să vorbesc”, a spus NIstor la acea vreme.