Infofinanciar > Lumea la zi > Vor da socoteală ofițerii ruși pentru crime de război? Armata ucraineană susține că Rusia a tras peste 5.000 de rachete de croazieră
Lumea la zi

Vor da socoteală ofițerii ruși pentru crime de război? Armata ucraineană susține că Rusia a tras peste 5.000 de rachete de croazieră

cimitir de bombe; sursă foto: theguardian.com
sursă foto: theguardian.com

În primele câteva luni ale invaziei ruse în Ucraina, rachetele de croazieră lansate de Moscova asupra vecinului său au rămas încastrate zile întregi în clădirile și străzile provinciei nord-estice Harkov.

Apoi, una câte una, funcționarii care lucrează pentru procurorii ucraineni le-au recuperat, înregistrat și catalogat, înainte de a le muta într-o zonă împrejmuită dintr-un cartier industrial al orașului amintit, zonă care a devenit cunoscută sub numele de „cimitirul rachetelor”. Mai mult de 1.000 de explozibili și resturi de rachete sunt aliniate în rânduri, acoperind o suprafață de jumătate din dimensiunea unui teren de fotbal.

Peste 5000 de rachete au fost trase doar asupra Harkov-ului

Armata ucraineană calculează că Rusia a tras peste 5.000 de rachete de croazieră, pe lângă cele de artilerie, de la începutul războiului. Un număr mare a căzut asupra Harkovului. Autoritățile locale precizează că într-o zi, dispozitivele ar putea deveni parte a unui muzeu care să amintească atrocitățile războiului. Între timp, însă, autoritățile speră că resturile pot furniza informații care să ajute la intentarea de procese împotriva autorităților și soldaților ruși.

„Acest loc a fost creat pentru a colecta dovezi ale crimelor de război„. Toate aceste dispozitive au fost găsite în orașul Harkov. Dar este vorba de aproximativ doar jumătate din ceea ce au tras asupra noastră. Acestea sunt probe care sperăm că vor fi folosite în cadrul Curții Penale Internaționale”, a declarat Dmytro Chubenko, purtătorul de cuvânt al biroului procurorului din regiunea Harkov.

Aproximativ 95% din toate dispozitivele depozitate în cimitirul de rachete sunt părți ale unor sisteme de rachete cu lansare multiplă, inclusiv sisteme Smerch care pot fi folosite pentru a transporta bombe cu dispersie și care au fost interzise de cea mai mare parte a lumii, în baza unui tratat din 2008.

Analizând tipurile de dispozitive lansate, traiectoriile lor de zbor și locațiile GPS ale locurilor în care au aterizat, procurorii din Harkov au pus sub anchetă zeci de soldați și oficiali ruși, inclusiv pe generalul-colonel Alexander Zhuravlyov, care a luat parte și la campania de bombardament a Rusiei din 2016 împotriva Siriei.

Cine este responsabil de bombardamentele asupra regiunii Harkov?

Potrivit mai multor rapoarte, Zhuravlyov a fost singurul ofițer rus de rang înalt care putea semna ordinul de a lansa un atac cu rachete Smerch asupra Harkovului. Chubenko a declarat că studierea și analiza munițiilor este crucială pentru investigarea responsabilității pentru presupusele crime de pe teritoriul ucrainean.

Munițiile sunt marcate cu o serie de coduri care indică producătorul, detalii despre recondiționare, dacă este cazul, și, mai rar, unitatea militară care s-a ocupat de întreținere. „Puteți vedea cifrele și literele cu care sunt marcate aceste rachete. Cu ajutorul acestora am putut identifica ce fabrică le-a produs și, uneori, ce unitate militară le-a depozitat și întreținut”, a declarat Chubenko.

Neil Corney este cercetător asociat la Omega Research Foundation, o organizație independentă cu sediul în Marea Britanie, dedicată furnizării de informații bazate pe dovezi cu privire la fabricarea, comerțul și utilizarea tehnologiilor militare, de securitate și de poliție. Cercetătorul de la Omega Foundation declarat că identificarea unității care a depozitat rachetele și rachetele este esențială pentru investigarea unor potențiale crime de război.

Cei șapte piloni indispensabili ai siguranței și securității nucleare, încălcați

„În mod ideal, dacă doriți să legați utilizarea muniției de o crimă, atunci trebuie să arătați lanțul de custodie al acesteia”, a declarat Corney. Acest lanț include locul unde a fost depozitată și întreținută muniția, distribuirea acesteia către o unitate militară, utilizarea sa, localizarea sa la locul unei potențiale crime și depozitarea în siguranță a resturilor sale.

În cimitirul de rachete din Harkov, procurorii au depozitat o parte din rachetele care au lovit zone rezidențiale din nordul Saltivka și Oleksiyivka. Anchetatorii au identificat un general rus, al cărui nume nu poate fi dezvăluit din cauza unei anchete în curs, care ar fi dat ordinul de a lansa cel puțin 100 de rachete din nordul Ucrainei ocupat de Rusia către Institutul de Fizică și Tehnologie din Harkov, un focar al cercetării nucleare timpurii din fosta Uniune Sovietică.

Deși instalația nu reprezintă o amenințare de radiații, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că amploarea și intensitatea atacurilor asupra institutului „încalcă toți cei șapte piloni indispensabili ai siguranței și securității nucleare pe care i-am subliniat la începutul conflictului”, potrivit theguardian.com.

ONU a înregistrat 21.965 de victime civile

Chubenko a declarat că efectele nefaste ale atacurilor cu rachete ar fi putut fi drastice. „Bineînțeles că rușii știau că reactorul de cercetare nucleară se află acolo, deoarece a fost construit în perioada sovietică, iar Rosatom (compania de stat rusă pentru energie nucleară) are toate planurile”, a adăugat Chubenko.

Oleksandr Filchakov, procurorul-șef din Harkov, a declarat că numai în provincia sa au fost deschise mii de posibile crime de război și alte proceduri penale împotriva soldaților și oficialilor ruși. Autoritățile estimează că peste 1.700 de persoane au fost ucise de bombardamentele rusești, inclusiv 44 de copii, în orașul Harkov și în împrejurimi.

La nivel național, biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 21.965 de victime civile de la începutul invaziei rusești, dintre care 8.231 de morți.

OHCHR a precizat că cifrele reale ale victimelor sunt mult mai mari din cauza întârzierii în primirea informațiilor din localitățile care se confruntă cu ostilități intense. Rapoartele sunt încă în așteptarea coroborării în locuri precum Mariupol, Lysychansk, Popasna și Sievierodonetsk.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.