Infofinanciar > Lumea la zi > Plătește Rusia pentru ce se întâmplă acum? Europenii înființează un Centru Internațional pentru pedepsirea crimelor de război
Lumea la zi

Plătește Rusia pentru ce se întâmplă acum? Europenii înființează un Centru Internațional pentru pedepsirea crimelor de război

sursă foto: realitatea.net; două școli distruse de bombardamentele rusești
FOTO: realitatea.net

În cadrul unei conferințe internaționale de la Lviv (Liov), din vestul Ucrainei, este făcut un prim pas important pentru a trage Rusia la răspundere pentru crime de război. Acordul privind înființarea unui nou Centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor de agresiune (ICPA) va fi semnat în cadrul conferinței, a anunțat sâmbătă președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acesta urmează să securizeze probele pentru viitoarele proceduri judiciare și va fi amplasat la sediul Agenției Uniunii Europene pentru Cooperare în domeniul Justiției Penale, sau Eurojust, din Haga. „Rusia și președintele Vladimir Putin trebuie să fie trași la răspundere pentru crimele teribile împotriva Ucrainei”, a declarat von der Leyen într-un mesaj video. „Există tot mai multe dovezi ale atacurilor directe asupra populației civile, precum și asupra aprovizionării cu energie și a altor infrastructuri”, completează oficialul european.

Comisia Europeană: „Nici măcar copiii nu sunt cruțați”

„Se știe că forțele rusești au comis tortură, rele tratamente, violență sexuală și execuții sumare. Nici măcar copiii nu sunt cruțați”, a declarat von der Leyen. „Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i aduce pe făptași în fața justiției”, a mai spus aceasta. UE susține rolul Curții Penale Internaționale (CPI) în acest sens.

Cu toate acestea, reprezentanții blocului comunitar de state consideră, de asemenea, că trebuie să existe o instanță separată pentru a urmări penal crima de agresiune rusă, a adăugat von der Leyen. Având în vedere că Rusia nu recunoaște jurisdicția CPI, instanța nu poate lua măsuri pentru crimele comise de această țară, a precizat Comisia Europeană.

Prin urmare, se discută în prezent despre stabilirea altor câteva opțiuni. ICPA este un prim pas în acest proces, pentru a asigura probe pentru viitoarele procese, a scris comisia. Potrivit UE, conferința „Uniți pentru justiție” va continua până duminică, 5 martie 2023.

Rusia nu recunoaște competențele  Curții Penale Internaționale

Președintele ucrainean Volodmir Zelenski a declarat vineri că problema centrală este responsabilitatea Rusiei și a conducerii sale pentru agresiunea și teroarea împotriva Ucrainei. Regulamentul Eurojust a fost modificat pentru a conferi agenției posibilitatea legală de a păstra, stoca și analiza în siguranță probele privind principalele infracțiuni internaționale. Baza de date judiciare a fost lansată în februarie 2023.

Curtea Penală Internațională (CPI) are competența de a urmări penal cele mai grave crime internaționale, cum ar fi genocidul, crimele împotriva umanității și crimele de război. De asemenea, este competentă să judece crima de agresiune, dar numai în legătură cu acele țări care i-au acceptat jurisdicția în legătură cu această crimă. Crima de agresiune este o crimă comisă de cea mai înaltă conducere politică și militară.

Rusia nu acceptă legea europenilor

Având în vedere că Rusia nu acceptă jurisdicția CPI și, prin urmare, CPI nu poate exercita această competență în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Pentru a elimina această lacună, în noiembrie 2022, Comisia Europeană a prezentat statelor membre diferite opțiuni pentru a se asigura că persoanele din Rusia sunt trase la răspundere pentru atrocitățile comise în Ucraina.

S-a raportat anterior că Ucraina și aliații săi au elaborat trei modele de înființare și lansare a tribunalului special pentru urmărirea penală a crimei rusești de agresiune. Primul model luat în considerare a fost crearea unui tribunal special pe baza tratatului dintre Ucraina și ONU, care aprobă rezoluția corespunzătoare a Adunării Generale a ONU, potrivit pravda.com.