Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful ONU acuză Rusia: Vladimir Putin a încălcat masiv drepturile omului în Ucraina
Lumea la zi

Șeful ONU acuză Rusia: Vladimir Putin a încălcat masiv drepturile omului în Ucraina

Consiliul-de-Securitate-ONU
Sursa foto: cursdeguvernare

Invazia pe scară largă a Rusiei din Ucraina a declanșat „cele mai masive încălcări ale drepturilor omului” din lume consemnate până în prezent, susține secretarul Organizației Națiunilor Unite, António Guterres.

Invazia rusă „a dezlănțuit moarte, distrugeri și strămutări pe scară largă”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, într-un discurs rostit în fața Consiliului pentru Drepturile Omului din Geneva la începutul acestui săptămâni.

După ce trupele ruse nu au reușit să captureze Kievul în primele săptămâni ale invaziei declanșat în 24 februarie anul trecut și a suferit o serie de eșecuri umilitoare în timpul toamnei, Kremlinul a stabilizat frontul. În prezent, Moscova își concentrează eforturile pentru a captura patru provincii pe care le-a anexat ilegal în septembrie – Donețk, Kherson, Luhansk și Zaporoje -, a explicat António Guterres, care mai precizat că „atacurile asupra civililor și a infrastructurii civile au provocat multe victime și suferințe teribile”.

În discursul său de la Geneva, secretarul general a citat și cazuri de violență sexuală, dispariții forțate, detenție arbitrară și încălcări ale drepturilor prizonierilor de război documentate de biroul ONU pentru drepturile omului. Guterres a evidențiat în special „atacurile asupra civililor și a infrastructurii civile”, care, a spus el, „au provocat numeroase victime și suferințe teribile”.

Declarația Universală a Drepturilor Omului, prea des folosită greșit

Discursul lui Guterres survine la scurt timp după ce armata ucraineană a anunțat că Rusia a lansat atacuri cu drone explozive asupra mai multor regiuni ale țării. În urma atacului, care a început duminică seară și a durat până luni dimineața, au fost ucise două persoane.

António Guterres a denunțat modul în care Declarația Universală a Drepturilor Omului, redactată în urmă cu 75 de ani, a fost „prea des folosită în mod greșit și abuzată. Este exploatată pentru câștiguri politice și este ignorată, adesea, de aceiași oameni”, a precizat secretarul general al ONU

„Acesta este un moment în care trebuie să ne situăm de partea bună a istoriei”, a subliniat Guterres în fața consiliului, cel mai important organism al ONU pentru drepturile omului, conform billingsgazette.com.

Rușii susțin că nu văd nicio cale pentru soluționarea pașnică

Rusia are un loc permanent și drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU și a participat la o reuniune a Consiliului de Securitate atunci când Rusia a invadat Ucraina anul trecut.

Ulterior, Moscova s-a retras din cadrul ONU anul trecut, pe fondul unei creșteri a presiunii internaționale din cauza războiului din Ucraina. Zeci de trimiși la nivel înalt prezenți la reuniunea de la Geneva – mulți din țările occidentale – au condamnat Rusia pentru modul în care a condus războiul.

Totodată, în cadrul Conferinței pentru dezarmare simultană, un alt organism susținut de ONU, delegații au criticat decizia lui Vladimir Putin de a suspenda participarea Rusiei la acordul New START cu Statele Unite, singurul acord de control al armelor nucleare existente dintre Moscova și Washington.

Războiul Rusiei în Ucraina a intrat săptămâna trecută în al doilea an. Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu vede nicio cale pentru o soluționare pașnică în prezent.