Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin și-a irosit rachetele hipersonice pentru a face impresie. Decizia care o să-l coste scump
Lumea la zi

Vladimir Putin și-a irosit rachetele hipersonice pentru a face impresie. Decizia care o să-l coste scump

hotnews.ro
Credit imagine: hotnews.ro

Atacul cu rachete hipersonice asupra Ucrainei, care a avut loc în 9 martie, este cea mai amplă ofensivă a rușilor în 2023. Totuși, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) e de părere că acest atac a fost mai puțin folositor din punct de vedere tactic, principalul său scop fiind de a oferi combustibil propagandiștilor ruși.

Această decizie a armatei lui Vladimir Putin s-ar putea să fie costisitoare. În primul rând, stocul de rachete hipersonice Kinjal este în scădere. De asemenea, atacul din 9 martie a țintit infrastructura energetică ucraineană, dar nu a reușit să arunce țara în frig și întuneric.

Războiul din Ucraina continuă

Ofensiva rușilor a presupus utilizarea a peste 80 de rachete, dintre care 6 sunt proiectile hipersonice Kinjal. Armata rusă a întrebuințat și drone iraniene – este bine știut faptul că Teheranul aprovizionează Moscova cu ajutor letal.

Analiștii de la ISW au comentat atacul amplu al rușilor. Au ajuns la concluzia că bombardamentul a constat în „atacuri cu rachete aeriene, maritime și terestre de înaltă precizie”. Cel mai probabil, atacul este o răzbunarea pentru atacul neconfirmat al ucrainenilor asupra regiunii Briansk, din data de 2 martie.

„Potrivit evaluării ISW, aceste lovituri cu rachete nu vor submina voința Ucrainei și nici nu vor îmbunătăți poziția Rusiei în prima linie”. Deși ofensiva de mare amploare a fost rapid colportată de propagandiștii pro-ruși, din punct de vedere militar, ea nu și-a îndeplinit scopul.

Raportul IWs arată greșeala lui Vladimir Putin

Sugestia analiștilor este aceea că utilizarea rachetelor hipersonice Kinjal, care sunt de neinterceptat de către ucraineni, au avut în primul rând rolul de a ridica moralul pro-rușilor. Conform lor, distrugerea infrastructurii ucrainene a fost un scop pe care armata rusă l-a căpătat după ce propagandiștii au criticat incapacitatea Kremlinului de a condamna Ucraina la frig.

„Bloggerii și propagandiștii din mass-media rusă au criticat, de asemenea, campania rusă de atacuri cu rachete pentru că nu a reușit să facă Ucraina să <<înghețe>> în timpul iernii. Probabil că Putin a încercat să compenseze aceste relatări cu alte lovituri cu rachete similare cu cele efectuate de Rusia în toamna anului 2022, folosind rachete moderne pentru a produce anumite daune Ucrainei. Cu toate acestea, bloggerii ruși nu au susținut prea mult aceste lovituri, observând că Kremlinul trebuie să își schimbe fundamental abordarea privind țintirea, având în vedere că Ucraina s-a adaptat unui model de atac rusesc stabilit”, se arată în raportul întocmit de IWS.

Poziția Ucrainei

Discutând atacul de mari dimensiuni al Rusiei, Iuri Ignat, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a spus „Inamicul a folosit o gamă largă de arme. De ce face acest lucru? Pentru a dispersa atenția apărării aeriene”.

El a adăugat că planul rușilor a fost de a ataca din mai multe direcții, inclusiv cea a Mării Negre, cu rachete pe care ucrainenii să nu le poată intercepta.

„De data aceasta au fost lansate 6 rachete aerobalistice (rachete balistice lansate din avioane) Kinjal (Pumnal). Nu-mi amintesc că atât de multe rachete Kinjal să fi fost trase într-un singur atac în timpul acestui război”, spune Iuri Ignat în declarația sa.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene a mai spus că „inamicul nu are multe dintre aceste rachete, vorbim de zeci, după unele informații, până la 50”.

Și Aleksander Rodniaski, consilierul economic al lui Volodimir Zelenski, a spus că armata rusă testează noul armament pentru a vedea reziliența Ucrainei. „Ei folosesc rachete hipersonice. Folosesc noi tipuri de arme și văd cum pot face față sistemele noastre de apărare aeriană. Nu fac față suficient de bine”, a spus el.

„Ei trimit un semnal foarte puternic tuturor celor din Ucraina – și poate și unora dintre refugiații noștri din afara Ucrainei – că viața este foarte departe de a reveni la normal, în ciuda faptului că în ultimele săptămâni a fost mai multă liniște”, a mai avertizat consilierul economic al președintelui ucrainean.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.