Infofinanciar > Lumea la zi > Vom avea facturi mai mici la gaze! Cu cât a scăzut prețul per MWh
Lumea la zi

Vom avea facturi mai mici la gaze! Cu cât a scăzut prețul per MWh

preturi gaze facturi bzc.ro
sursă foto: bzc.ro

Prețul gazelor naturale a scăzut luni sub 40 de euro pe megawatt-oră la bursa de gaze olandeze TTF, pentru prima dată din ianuarie. Eesti Gaas consideră că prețurile vor fi stabile în acest an.

Prețul a coborât la 39,8 euro astăzi și a fost puțin sub 41 de euro în momentul de vârf de după-amiază pentru bursa de gaze TTF. Serviciul arată prețul tranzacțiilor viitoare. Eesti Gaas a declarat pentru publicația ERR că prețurile vor fi mai stabile în acest an și că este puțin probabil ca prețul gazelor să crească din nou.

Prețul a scăzut atât de mult încât clienții au trecut la gaz de la alți combustibili, a spus aceasta. Purtătorul de cuvânt Kersti Tumm a declarat că la sfârșitul lunii se va lua o decizie dacă Eesti Gaas ar trebui sau nu să scadă prețurile pentru clienții privați și de afaceri.

Prețul gazului a fost sub 50 de euro de la jumătatea lunii februarie și a fost de aproximativ 80 de euro la începutul anului 2023. La sfârșitul lunii august a anului trecut, acesta a stabilit un nou record de 320 de euro pe megawatt-oră, scrie ERR.

Tendința se va menține în următoarele două trimestre

În ultima perioadă, cotaţiile la gaze naturale au scăzut semnificativ, în principal în urma gradului ridicat de umplere al facilităţilor de stocare. Un alt motiv pentru scăderea preţului la gaze îl reprezintă temperaturile mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului în majoritatea regiunilor.

Prețurile gazelor din hub-ul german THE au scăzut acum la un nivel la care centralele pe gaz cu o eficiență de 55% pot concura unitățile pe bază de cărbune cu o eficiență de 40% pe piața pentru ziua următoare, potrivit analistului principal de energie S&P Global, Sabrina Kernbichler.

„Tendința va continua, pe baza prețurilor la termen actuale la gaz, cărbune și carbon, până în T2-23 și T3-23”, a declarat Kernbichler.

Trecerea de la cărbune la gaz ar putea să se atenueze pe măsură ce piața se îndreaptă spre iarna 2023, însă unitățile pe gaz cu o eficiență de 55%, pe baza semnalelor actuale privind prețurile de schimbare a combustibilului, vor putea în continuare să înlocuiască unitățile mai vechi pe cărbune, cu o eficiență de 38%, în ordinea meritului. Mai mult, CCGT-urile cu o eficiență ridicată de 59% vor fi competitive cu centralele mai noi pe cărbune cu o eficiență de 40%.

Care este situația în Germania

În Germania, aproximativ 60% din capacitatea instalată de huilă are o eficiență de 40% sau mai mică, potrivit S&P Global. Aproximativ 55% din capacitatea instalată pe bază de gaz din Germania, care a fost pusă în funcțiune între 2000 și 2022, va avea probabil o eficiență de 55% sau mai mare.

Decalajul dintre clean spark spreads (CSS) și clean dark spreads (CDS) s-a redus considerabil în ultimele săptămâni, potrivit datelor S&P Global.

De exemplu, diferența dintre CSS pentru centralele germane pe bază de gaz cu eficiență de 50% și centralele pe bază de cărbune cu eficiență de 45% pe parcursul primei luni a lunii martie este de numai 15,4 Eur/MWh până în prezent, informează SP Global.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.