Lumea la zi

Prețurile gazelor, la cele mai scăzute niveluri din ultimele 17 luni! Însă, criza energetică este departe de a se fi terminat

Gaze, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Luni, prețurile de referință ale gazelor au fost la cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni (din septembrie 2021), chiar și față de perioada dinaintea declanșării războiului din Ucraina. Fenomenul a fost posibil după ce depozitele pline din China i-au forțat pe furnizorii de pe mapamond să-și vândă gazele naturale lichefiate (GNL) către piața europeană.

Astfel, luni, cotațiile înregistrate la contractele futures au înregistrat un declin chiar și de 15%. De altfel, în datele hub-ului de gaze TTF din Amsterdam, la ora 15:49, indicii gazelor erau în scădere cu 14%, ajungând la un preț de până la 55,48 euro pentru un Megawatt. Însă, aceste tarife sunt încă peste media multianuală pentru luna ianuarie.

Ce factori au contribuit la scăderea prețului

Experții spun că motivul principal al acestei scăderi este vremea caldă, cu temperaturi ridicate peste normalul perioadei. Specialiștii spun că, în ciuda valului de ger anunțat pentru săptămâna în curs, acesta nu va fi atât de lung și puternic încât să reducă decisiv stocurile de gaze.

„Pentru moment nu se întrevede un sfârșit la scăderile de pe piața europeană a gazelor. Situația de panică de anul trecut a fost înlocuită de încrederea că Europa va trece de iarnă fără nicio problemă de aprovizionare”, au precizat analiștii firmei de trading Energi Danmark A/S, scriu cei de la Profit.

La această siguranță a țărilor UE în ceea ce privește stocurile de gaze contribuie din plin și comportamentul importatorilor chinezi, care, pe fondul prețurilor extrem de reduse de tranzacționare și a stocurilor mari pe care China le are deja, sunt nevoiți să-și vândă livrările programate pentru lunile februarie și martie spre Europa.

De altfel, noul mod de operare al negustorilor chinezi au calmat, în același timp, și îngrijorările analiștilor politici europeni care prevedeau că relansarea economiei chineze va stimula cererea de gaze, schimbând practic destinația navelor încărcate cu GNL dintre Occident spre China.

Problemele nu s-au terminat

Însă, mai mulți experți au atras atenția că Europa nu a ieșit încă din criza generată de reducerea livrărilor de gaze rusești spre „bătrânul continent”. În opinia acestora, succesul europenilor a fost unul „norocos”, deoarece vremea a fost una plăcută, cu temperaturi ridicate peste media obișnuită.

De aceea, în continuare, aprovizionarea statelor europene cu gaze rămâne una expusă evenimentelor geopolitice, a menționat președintele firmei Iberdrola SA, Ignacio Sanchez Galan.

Conform experților din domeniu, un alt ajutor primit din Europa în criza gazelor naturale provine din resursele regenerabile. Astfel, grație energiei electrice produsă din surse „verzi”, Europa reușește să folosească un volum mai mic de gaze naturale pentru a produce electricitate. De altfel, datele oficiale arată că, sâmbătă, turbinele eoliene din Germania au produs o cantitate record de electricitate o situație similară înregistrându-se în Marea Britanie.