Infofinanciar > Info > Scade prețul gazului! Cât vor plăti românii pe metru cub?
Info

Scade prețul gazului! Cât vor plăti românii pe metru cub?

realitatea.net
sursa foto: realitatea.net

Un anunț recent al președintelui ANRE aduce o veste bună pentru românii afectați de creșterea prețurilor din ultima perioadă: prețul gazelor naturale pentru populație ar putea să scadă, ceea ce va duce și la facturi mai mici.

În urma reducerii prețului gazelor naturale, se preconizează că facturile la energie vor fi mai mici. Potrivit declarațiilor vicepreședintelui ANRE, producția internă de gaze naturale va asigura o pondere mai mare din consumul casnic, comparativ cu anul trecut, iar tarifele internaționale pentru gaze au scăzut. Ca urmare, prețul la factură ar putea fi mai mic decât pragul maxim de 0,31 lei pe metru cub.

Scădere de 50% a prețurilor la gaze în Europa

În Europa, prețul gazului a scăzut la 50 euro/kWh, ceea ce reprezintă o scădere de 50% față de anul trecut. În plus, furnizorii care achiziționează gaze la prețuri avantajoase ar putea să reducă facturile consumatorilor casnici sub plafonul maxim până la 31 martie 2025. Însă, nu este clar încă dacă furnizorii vor alege să facă acest lucru.

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy, a declarat că „Având în vedere că anul trecut o parte din cantitățile de gaze naturale din producția internă au fost deja contractate la un anumit preț, prețuri mai mari decât acele prețuri de 150 prevăzute în odonanță, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru producătorii de energie termică, coșul prețului de gaz a fost diferit. În acest moment, probabil că vor fi alocate cantități mult mai mari la 150 de lei. Toate aceste lucruri pot rezulta un preț sub acel 31 sau 37 de bani prevăzut în ordonanța de urgență 27.”

Procesul prin care se reduce factura consumatorului

În esență, producția internă de gaze naturale ar putea acoperi o mare parte sau chiar tot consumul casnic, ceea ce ar putea duce la prețuri mai bune pentru consumatori. În plus, prețul gazului la nivel european a scăzut semnificativ, fiind cu 50% mai mic decât anul trecut. Cu toate acestea, prețurile finale pentru consumatorii casnici vor fi stabilite de furnizori, nu de guvern, și unii furnizori au deja prețuri sub plafonul de 31 de bani pe kWh. Este important de menționat că prețul gazului în factura de energie electrică reprezintă doar aproximativ 60%, restul fiind compus din alte taxe și tarife, inclusiv costurile de furnizare. În orice caz, dacă prețul gazului scade, furnizorii ar trebui să reducă și facturile pentru consumatorii lor.

„Costul de furnizare, efectiv cât își pune furnizorul, este plafonat. Dacă avem la achiziție o reducere de preț, implicit toată valoarea facturii s-ar reduce, pentru că scade ponderea prețului cu achiziția mărfii”, spune directorul ACUE, Dana Dărăban, citată de Știrile PROTV.