Lumea la zi

Vremea capricioasă dă peste cap prețurile la gaze din Europa! Cotațiile TTF Amsterdam au scăzut

gds.ro
FOTO: gds.ro

Tarifele de referință pentru piața din Europa înregistrează fluctuații în timp ce livrările din Norvegia ar urma să scadă la cel mai redus nivel din ultimele două luni deoarece temperaturile scăzute au majorat cererea.

Cotațiile la gaze naturale TTF de la Amsterdam cu livrare în luna următoare au scăzut în cursul zilei de astăzi cu 0,2% pentru un Megawatt-oră, la un preț de 66,80 euro, în condițiile în care, anterior înregistraseră o creștere de 3,9%. Vineri, cotațiile la gaze naturale au crescut cu 10% fiind prima creștere săptămânală după cinci declinuri consecutive.

Consumul de gaze ar putea crește din cauza tempraturilor scăzute

În urma lucrărilor și a scăderii comenzilor capacitatea disponibilă la gaze pentru anumite facilități din Norvegia a scăzut. Cu toate că livrările din statul scandinav sunt esențiale pentru a satisface cererea, depozitele mai mari decât în mod normal din Europa protejează continentul în eventualitatea unor perturbări.

Nivelul ridicat de gaze naturale lichefiate (GNL) ajută, totodată la diminuarea temerilor privind aprovizionarea continentului. În cursul acestei săptămâni consumul de gaze ar putea crește din cauza valurilor de temperaturi scăzute. Prognozele meteo indică faptul că temperaturile vor crește în perioada următoare.

Vremea capricioasă a dus la majorarea cererii, după ce timp de mai multe zile datorită temperaturilor ridicate au făcut ca facilitățile de stocare a gazelor să fie pline într-o proportie de 78%, față de un nivel mediu de 58%, în ultimi cinci ani.

Rezervele suplimentare au permis Europei să nu înregistreze perturbări semnificative în această iarnă și au dus la diminuarea prețurilor de referință la gaze, după ce, în anul trecut în vară, s-a înregistrat un nivel record de 345 de euro pentru Megawatt-oră.

Bursa de la Amsterdam a deschis anul cu un preț al gazelor în scădere

Anul 2022 a fost unul extrem de volatil, costul energiei a atins un nivel record din cauza războiului din Ucraina, piața a început în 2023 mai puțin stresată. La finalul anului trecut , prețurile de referință la gaze au scăzut cu aproape 47%, Europa reușind să înlocuiască cu gaze naturale lichefiate (GNL), combustibilii din Rusia.

Cotațiile futures mai mici în Europa ajută la diminuarea presiunilor cu privire la tariful gazelor lichefiate pe piața din Asia. Cu toate acestea, traderii urmăresc cu atenție orice semnale în materie de perturbări a livrărilor de gaze lichefiate ale SUA, principalul furnizor al Europei.

Bursa de la Amsterdam a deschis anul cu un preț al gazelor naturale cu livrare în luna următoare în scădere cu 2,7% adică 72,48 euro pentru un Megawatt-oră. Prețurile de referință la hub-ul TTF de la Amsterdam au înregistrat la începutul anului ă scădere de 7,9%, fiind cel mai redus nivel din 21 februarie, potrivit digi24.ro.