Infofinanciar > Lumea la zi > Volodimir Zelenski nu iartă nimic. Peste 650 de ruși au intrat pe lista neagră a sancțiunilor
Lumea la zi

Volodimir Zelenski nu iartă nimic. Peste 650 de ruși au intrat pe lista neagră a sancțiunilor

Volodimir Zelenski nu iartă nimic. Peste 650 de ruși au intrat pe lista neagră a sancțiunilor
sursa foto Euronews

Lista de sancțiuni în Ucraina a fost completată cu peste 650 de persoane fizice și juridice care lucrează pentru agresiunea rusă, inclusiv oficiali ruși, companii din complexul militar și industrial, precum și colaboratori. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat acest lucru în discursul său video adresat națiunii, relatează un corespondent Ukrinform.

„Am semnat două decrete privind sancțiunile împotriva celor care lucrează pentru agresiunea rusă. Aceștia sunt oficiali ai statului agresor, ai industriei sale de apărare – sute de companii – și colaboratori. Este vorba despre peste 650 de persoane nou sancționate. NSDC va continua această activitate. Și niciunul dintre cei care îi ajută pe teroriști, lucrează pentru ei, furnizează sau fabrică arme pentru teroare – niciunul nu va scăpa de responsabilitate”, a declarat șeful statului.

Gata cu neutralitatea 

De asemenea, Volodimir Zelenski a reamintit că Elveția s-a alăturat săptămâna aceasta celui de-al zecelea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene. În opinia sa, este important ca statele neutre din punct de vedere militar și politic „să adopte o poziție morală clară împotriva terorii rusești, a distrugerii de către Rusia a ordinii globale bazate pe reguli”.

Șeful statului a mulțumit Elveției pentru decizia relevantă, menționând că numai în unitate poate fi păstrată pacea ca bază a relațiilor internaționale. De asemenea, Zelenski a subliniat că cei care au pornit și poartă război împotriva Ucrainei și a ordinii internaționale vor fi judecați, iar statul terorist va fi izolat.

După cum relatează Ukrinform, președintele Volodimir Zelenski a promulgat decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare (CNSD) privind aplicarea și modificarea măsurilor economice speciale personale și a altor măsuri restrictive.

De la începutul războiul din Ucraina, au fost elaborate mai multe sancțiuni împotriva statului agresor pentru a-l face să renunțe. Aceste măsuri au fost de toto felul: de la embargoul gazului rusesc la oprirea averilor celor mai bogați ruși din lume.

Sancțiunile au început să devină o problemă real pentru Putin 

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat propriul guvernul cu privire la posibilele efecte negative ale sancțiunilor occidentale asupra economiei țării.

Liderul de la Kremlin a declarat la o întâlnire cu miniștrii cabinetului de la Moscova că, în general, Rusia a adoptat la măsurile restrictive, dar „restricțiile nelegitime pe termen mediu pot avea într-adevăr un impact negativ”. El i-a îndemnat pe miniștri să crească eficiența economiei și să sprijine proiectele care vizează dezvoltarea tehnologică și a infrastructurii țării.

Vladimir Putin a menționat că săptămâna trecută, în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping, Moscova și Beijingul au desemnat opt domenii de cooperare.

„Acestea includ crearea de parteneriate tehnologice, dezvoltarea infrastructurii interconectate, cooperarea în sectorul financiar și în sectorul real”, conform președintelui rus.  De asemenea, el a adăugat că la o altă întâlnire de săptămâna trecută cu reprezentanții mediului de afaceri a discutat despre un nou model de creștere a economiei și despre ceea ce trebuie făcut pentru a-l susține.

„Vă propun ca astăzi, împreună cu membrii guvernului și conducerea Băncii Centrale, să discutăm și acest subiect, să revenim la ceea ce am discutat eu și mediul de afaceri cu dumneavoastră”, a transmis Vladimir Putin oficialilor săi.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.