Infofinanciar > Lumea la zi > Volodimir Zelenski îl invită pe Xi Jinping în Ucraina! Ce plănuiește președintele de la Kiev
Lumea la zi

Volodimir Zelenski îl invită pe Xi Jinping în Ucraina! Ce plănuiește președintele de la Kiev

Volodimir Zelenski - sursa foto - hotnews.ro
sursa foto: hotnews.ro

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe omologul său chinez ,Xi Jinping , să îl viziteze pe acesta în țara sa afectată de războiul început de Moscova, un aliat apropiat al Beijingului, a relatat miercuri Associated Press. 

„Suntem pregătiți să îl vedem aici”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat agenției de presă AP.  Xi nu a mai discutat cu Zelenski de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut, însă China a publicat luna trecută un plan în 12 puncte pentru „o rezolvare politică a crizei ucrainene”. 

Xi a discutat despre conflict cu „prietenul său drag”, președintele rus Vladimir Putin, în timp ce se afla într-o vizită de stat la Moscova săptămâna trecută, deși discuțiile nu au arătat progrese în ceea ce privește modul de a pune capăt războiului pe plan diplomatic. 

Ce propune China cu privire la războiul din Ucraina 

Propunerea Chinei în 12 puncte include un apel la o dezescaladare și o eventuală încetare a focului în Ucraina. Documentul a reiterat în mare parte punctele de discuție ale Beijingului cu privire la războiul din Ucraina, cu apeluri la dialog, la respectarea suveranității teritoriale a tuturor țărilor și la încetarea sancțiunilor economice. Acesta a îndemnat toate părțile să evite escaladarea nucleară, dar, în mod critic, nu a sugerat Rusiei să își retragă forțele. 

Putin părea să fi fost de acord cu planul Chinei la conferința de presă comună cu Xi Jinping la Moscova, un plan despre care Occidentul a avertizat că ar permite Kremlinului să „înghețe” câștigurile sale teritoriale din țară. 

Vorbind la Kremlin în timpul unei conferințe de presă comune după cea de-a doua zi de discuții cu președintele Chinei, Xi Jinping, Putin a declarat că planul de pace al Beijingului „se corelează cu punctul de vedere al Federației Ruse” și a spus că aliații occidentali ai Ucrainei nu au arătat până acum niciun interes față de acesta. 

SUA s-a opus vehement planului de pace al Chinei 

Însă Statele Unite au respins propunerea, având în vedere că Beijingul a refuzat să condamne Rusia pentru invazia sa în Ucraina. SUA afirmă că o încetare a focului acum ar bloca câștigurile teritoriale rusești și ar da armatei lui Putin mai mult timp pentru a se regrupa. 

Secretarul de stat american, Antony Blinken, și-a exprimat scepticismul cu privire la propunerile de „pace” ale Chinei, avertizând că acestea ar putea fi o „tactică de tragere de timp” pentru a ajuta trupele rusești de pe teren în Ucraina. „Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de nicio mișcare tactică a Rusiei, susținută de China sau de orice altă țară, pentru a îngheța războiul în propriile condiții”. 

Ucraina a salutat implicarea diplomatică a Chinei, dar Zelenski a declarat că va lua în considerare acordurile de pace doar după ce trupele rusești vor părăsi teritoriul ucrainean, scrie Reuters.