Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin, un nou atac major în Ucraina! Volodimir Zelenski avertizează Occidentul
Lumea la zi

Vladimir Putin, un nou atac major în Ucraina! Volodimir Zelenski avertizează Occidentul

Vladimir Putin și Volodimir Zelenski
Sursa foto: Kanal D

Vladimir Putin plănuiește să lanseze o nouă ofensivă de „răzbunare” în Ucraina, în condițiile în care Rusia a pierdut aproape 200.000 de soldați, conform serviciilor secrete occidentale. Liderul de la Kremlin a văzut aproximativ 200.000 de soldați răniți sau uciși în războiul din Ucraina, potrivit unui raport care citează oficiali americani și occidentali.

Citând oficiali americani și occidentali, The New York Times relatează că diplomați de rang înalt cred acum că numărul soldaților a urcat peste cifra de 100.000 publicată în noiembrie anul trecut.

Între timp, președintele Volodimir Zelenski a avertizat Occidentul. Acesta a spus că Kremlinul își consolidează forțele pentru a se „răzbuna”.  

Vorbind într-o conferință de presă comună cu șefa UE, Ursula von der Leyen, liderul de la Kiev a spus că: „Acum, Rusia își concentrează forțele. Știm cu toții acest lucru. Se pregătește să încerce să se răzbune, nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva unei Europe și a unei lumi libere”.

Rușii elimină ruși

Un comandant de tancuri rus și-a eliminat propriile trupe într-o gafă de manevră. Șoferul nu a reușit să miște turela vehiculului suficient de repede, iar acesta și-a spulberat camarazii aflați deasupra unui alt tanc. Imaginile arată cum cel puțin cinci oameni sunt loviți, dar, în mod miraculos, reușesc să se ridice și să fugă în siguranță. Un bărbat este doborât la pământ și rămâne la pământ pentru o perioadă de timp înainte de a reuși să se ridice și să se clatine.

Vladimir Putin nu vrea „să comită sinucidere nucleară” și urmărește „să intimideze și să umilească Occidentul”, conform fostului ministru rus de externe Andrei Kozyrev. 

„A trecut aproape un an de când Putin a invadat și a început să distrugă Ucraina. El dublează amenințările nucleare și bombardamentele de la distanță asupra orașelor și infrastructurii ucrainene. Occidentul refuză să trimită rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă F-16 în Ucraina. Astfel, Putin lovește de la distanță cu impunitate și pariază pe războiul de uzură pe termen lung. Până când Ucraina va sângera până la epuizare. NATO promite să rămână alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie.  Putin nu vrea să ucidă cu bomba nucleară, dar visează să reușească să intimideze și să umilească Occidentul cu succes, spre deosebire de predecesorii săi sovietici. Acesta este obiectivul său strategic, nu doar cucerirea Ucrainei, care ar fi primul pas spre măreție”, a scris acest a pe Twitter.

Zelenski cere sancțiuni împotriva monopolului nuclear rusesc

Volodimir Zelenski a cerut națiunilor europene să impună sancțiuni asupra Rosatom, monopolul nuclear de stat al Rusiei. El a făcut acest apel în cadrul unei conferințe de presă care a urmat summit-ului de astăzi cu liderii UE Ursula von der Leyen și Charles Michel.

„Am dori ca unele dintre statele, statele europene care încă nu doresc să impună sancțiuni împotriva Rosatom, a managerilor de top ai Rosatom… puterea nucleară să înțeleagă că dacă copiii lor ar fi pur și simplu luați, puși în autobuze și duși cu forța în Federația Rusă. Pentru această deportare forțată trebuie să aplici sancțiuni”, a transmis acesta.

Ministerul Apărării publică o hartă care prezintă situația din Ucraina

Ministerul Apărării (MoD) a dat publicității o hartă care prezintă situația privind invazia ilegală a Rusiei în Ucraina.

„Invazia ilegală și neprovocată a Ucrainei continuă. Harta de mai jos este cea mai recentă actualizare a informațiilor de apărare privind situația din Ucraina – 3 februarie 2023”, a postat pe Twitter MoD.

Ministerul Apărării (MoD) a promis că va ” depăși” sprijinul militar al Regatului Unit pentru Ucraina în 2023.

„Sprijinul britanic pentru Ucraina rămâne ferm și vom egala sau depăși sprijinul militar de anul trecut în 2023. Am anunțat recent cel mai semnificativ pachet britanic de putere de luptă de până acum. Faceți cunoștință cu Challenger 2, AS90, Bulldog și Spartan”, s-a postat de pagina de Twitter a instituției.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.