Infofinanciar > Lumea la zi > UE va înfința la Haga un centru de persecutare a agresiunii din Ucraina! Crimele de război comise de Rusia vor fi anchetate
Lumea la zi

UE va înfința la Haga un centru de persecutare a agresiunii din Ucraina! Crimele de război comise de Rusia vor fi anchetate

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei,
sursa spotmedia

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor de agresiune din Ucraina va fi înființat la Haga.

Rusia trebuie să fie trasă la răspundere în instanță pentru crimele sale odioase. Procurori din Ucraina și Uniunea Europeană lucrează deja împreună. Colectăm probe și, ca un prim pas, sunt încântată să anunț că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor de agresiune din Ucraina”, a declarat președintele Comisiei Europene la Kiev, vorbind alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Centrul va colecta probe împotriva Rusiei

ONU a definit agresiunea Kremlinului ca fiind „utilizarea forței armate de către un stat împotriva suveranității, integrității teritoriale sau independenței politice a unui alt stat, sau în orice alt mod incompatibil cu Carta Organizației Națiunilor Unite”.

„Acest centru va coordona colectarea probelor, va fi integrat în echipa comună de anchetă care este susținută de agenția noastră Eurojust [Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în domeniul Justiției Penale]”, a declarat von der Leyen, în timpul vizitei sale oficiale la Kiev, împreună cu peste o duzină de alți înalți oficiali europeni pentru două zile de discuții la nivel înalt.

„Astfel, vom fi pregătiți să lansăm foarte rapid activitatea cu Eurojust, cu Ucraina, cu partenerii din echipa noastră comună de anchetă, precum și cu Olanda”, a adăugat ea.

Marea Britanie a cerut și ea înființarea unui astfel de centru

Ursula von der Leyen a transmis mesajul în urmă ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut săptămâna trecută, în contextul unui vot unanim, să se înființeze un Tribunal Internaţional Special care să-i judece pe liderii politici şi militari din Rusia şi Belarus cu privire la ”crima de agresiune din Ucraina”.

De asemenea, tot luna aceasta, Marea Britanie a cerut la rândul său înfiinţarea unui tribunal special care să ancheteze ”crima de agresiune” a Rusiei în Ucraina.

Oficialii britanici au propus, în cadrul unei declaraţii publicate vineri pe site-ul fostului premier britanic Gordon Brown, ”înfiinţarea unui Tribunal Special care să se concentreze în mod limitat asupra crimei de agresiune”, în completarea anchetei pe care o desfăşoară Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la crime de război comise de Rusia în Ucraina, informează Ziare.

Haga găzduiește și Curtea Penală Internațională

Un act de agresiune este definit de Organizația Națiunilor Unite ca fiind „invazia sau atacul forțelor armate ale unui stat (pe) teritoriul unui alt stat, sau orice ocupație militară”.

Curtea Penală Internațională, cu sediul tot la Haga, în Olanda, investighează deja presupuse crime de război și crimele împotriva umanității în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina. CPI poate urmări în justiție genocidul din Ucraina, dar nu are jurisdicție asupra presupuselor crime de agresiune comise de Rusia în această țară, scrie Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.