Infofinanciar > Lumea la zi > Se termină războiul din Ucraina? Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: „Cu toţii vrem ca acesta să se încheie”
Lumea la zi

Se termină războiul din Ucraina? Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: „Cu toţii vrem ca acesta să se încheie”

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov
Sursă foto: Reuters

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunțat joi că toată lumea își dorește ca „operațiunea militară specială” din Ucraina să înceteze. Oficialul de la Moscova a subliniat însă că sprijinul acordat Kiev-ului de către Occident joacă un rol important în strategia pe care o abordează Rusia.

De asemenea, Lavrov a mai susținut că nu contează când se termină războiul, ci cum se termină, pentru Rusia fiind importantă calitatea rezultatului.

„Cu toţii vrem ca aceasta să se încheie, însă nu factorul timp este cel care contează, factorul esenţă este important aici, factorul calitatea rezultatelor pe care îl oferim poporului nostru (…)”, a adăugat Serghei Lavrov.

Planul trupelor ruse

Declarațiile lui Lavrov vin în contextul în care doi oficiali SUA au declarat că Washingtonul este pregătit să furnizeze Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 2,2 miliarde de dolari. În acest pachet, spun mai mulți analiști, ar urma să fie incluse și rachete cu rază de acţiune lungă, pentru prima oară de la începerea războiului de pe 24 februarie 2022, scrie Realitatea.

În discursul său de joi, Serghei Lavrov a susținut că trupele ruse trebuie neapărat să le împingă pe cele ucrainene la distanță mai mare de frontierele ruse pentru ca Federația Rusă să nu poată fi afectată de noile arme.

„Căutăm acum să împingem înapoi armata ucraineană până la o distanţă ce nu va mai presupune nicio ameninţare la adresa teritoriilor noastre”; „Cu cât mai mare este raza de acţiune a armelor livrate regimului de la Kiev, cu atât mai departe îi vom respinge noi (pe ucraineni) de la teritoriile care sunt parte a ţării noastre”, a spus Lavrov într-un interviu acordat televiziunii de stat Rossia-24.

Nu vor schimba soarta războiului

Mai mulți analiști au susținut că o eventuală livrare a rachetelor cu rază lungă de acțiune în Ucraina ar permite armatei acesteia să lovească „mai adânc” în teritoriul ocupat de ruși.

De cealaltă parte, oficialii Kremlinului au declarat miercuri la unison că astfel de proiectile vor duce la o escaladare a conflictului, însă nu vor putea schimba cursul acestuia.

„Problema rusă”

În acelaşi interviu televizat, Serghei Lavrov a acuzat mai mulți oficiali ai țărilor occidentale că susţin Ucraina în încercarea de a pune capăt „problemei ruse”. Oficialul rus s-a referit în special la şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev.

„(Von der Leyen) a declarat că rezultatul războiului trebuie să fie înfrângerea Rusiei şi o înfrângere după care ea să nu se ridice timp de decenii. Aceasta nu-i rasism, nazism şi o tentativă de a pune capăt problemei ruse?”, s-a întrebat retoric Lavrov.

Totodată, ministrul de Externe rus a acuzat SUA că sunt implicate direct în exploziile survenite anul trecut la gazoductele Nord Stream care trec prin Marea Baltică.

Serghei Lavrov a mai transmis că Rusia nu are nevoie de niciun ajutor din partea aliaţilor săi pentru „operaţiunea militară” din Ucraina. De altfel, oficialul de la Moscova a subliniat că armata sa are tot ce-i trebuie pentru a face faţă acestui conflict.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.