Lumea la zi

Vladimir Putin sărbătorește un an de război cu un nou val de mobilizare. Limita de vârstă pentru înrolare crește la 30 de ani

Vladimir Putin, președintele Rusiei Sursa foto Wikiwand
Vladimir Putin, președintele Rusiei. Sursa foto:Wikiwand

Potrivit președintelui Comisiei de Apărare din Duma de Stat, Andri Kartapolov, într-un interviu acordat Parliamentskaia Gazeta, demersul de a crește restricția maximă de vârstă pentru înrolarea în armată în Rusia de la 27 la 30 de ani, cât este în prezent, ar putea începe încă din acest an.

Deputatul precizează că persoanele cu vârsta sub 30 de ani vor putea să se prezinte în această primăvară la birourile de înregistrare și recrutare militară, însă vor fi necesare o serie de ajustări legislative.

Limita vârstei de de înrolare crește la 30 de ani

Luna trecută a fost publicată în Parliamentskaia Gazeta o propunere de creștere a vârstei minime pentru serviciul militar de la 18 la 21 de ani și a restricției de vârstă superioară de la 27 la 30 de ani.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a emis recent un mesaj video în care avertiza că Moscova intenționează să mobilizeze în continuare armata pentru o nouă operațiune semnificativă.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, i-a avertizat pe ruși chiar înainte de Anul Nou că Moscova plănuiește o nouă mobilizare și chiar intenționează să impună legea marțială, care ar fi inclus închiderea granițelor țării pentru bărbați.În acest moment, mobilizarea parțială care a început la 21 septembrie 2022 este încă în vigoare. Președintele Vladimir Putin nu a semnat încă un ordin în acest sens, prin urmare nu s-ar opri până atunci.

Putin sărbătorește 1 an de război cu o nouă mobilizare

„Într-adevăr constatăm că nu există un decret privind încetarea mobilizării. Primul val de mobilizare a existat în octombrie şi nu este vorba despre o mobilizare parţială. Există relatări, conform cărora oameni dintr-o serie de regiuni primesc în continuare ordine de încorporare. Poate că Ministerul Apărării mai cheamă sub arme cine ştie ce fel de specialişti – dar în orice caz mobilizarea încă nu s-a încheiat”, afirmă Serghei Krivenko, directorul organizaţiei ruse pentru drepturile omului „Cetăţeni, Armată, Justiţie”. Autorităţile ruse au inclus organizaţia sa pe lista „agenţilor străini”.

Igor Strelkov, un comentator ultranaționalist rus și fost ofițer de informații, a prezis că Moscova va anunța o mobilizare luna viitoare.

„Va exista un al doilea val de mobilizare. Vom fi obligați să desfășurăm al doilea și, poate, al treilea val. Pentru a învinge în Ucraina, va trebui să mai chemăm cel puțin încă o jumătate de milion de soldați”, a declarat Strelkov, adăugând că noua campanie de mobilizare va avea loc la sfârșitul lunii februarie, la aniversarea începutului războiului, potrivit The Guardian.