Lumea la zi

THE HILL: Joe Biden trebuie să renunțe să mai înghețe războiul în favoarea lui Vladimir Putin!

Putin și Biden, Sursă foto: CNBC
Sursă foto: CNBC

În perioada premergătoare iernii, președintele rus Vladimir Putin, în efortul de a-și relansa războiul șubred din Ucraina, a început să urmărească o abordare pe două căi: armarea iernii împotriva civililor din întreaga Europă și, așa cum a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la începutul lunii decembrie, „încercarea de a îngheța conflictul din Ucraina”. În ceea ce privește aceasta din urmă, Putin are un aliat involuntar în administrația președintelui SUA, Joe Biden. 

Mark Toth, un fost economism, împreună cu un fost colonel american, Jonathan Sweet, și-au exprimat opiniile pentru The Hill cu privire la inabilitatea președintelui SUA de a lupta eficient împotriva tiraniei rusă.  

Biden trebuie să renunțe la atitudinea fricoasă față de Rusia 

De când a început războiul, aceștia, împreună cu alții i-au cerut în mod repetat președintelui Biden să depășească „paralizia de escaladare” omniprezentă și să echipeze pe deplin Ucraina cu echipamentele și capacitățile militare strategice de care are nevoie pentru a se apăra și a expulza forțele rusești de pe teritoriile sale, inclusiv Crimeea. Până în prezent, administrația Biden nu a ținut cont de apelurile persistente, inclusiv din partea fostului secretar de stat Condoleezza Rice și a fostului secretar al apărării Robert Gates, care au remarcat că „timpul nu este de partea Ucrainei”. 

Timpul poate fi sau nu de partea Ucrainei. Generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant al Armatei Statelor Unite în Europa, crede cu tărie că este, ripostând puternic împotriva lui Rice și Gates, scriind pe Twitter: „Prostii!”. Indiferent, iarna lucrează împotriva Kievului, cel puțin în ceea ce privește înghețarea conflictului „ca atare” și dând Moscovei timp să se reorganizeze, să se reaprovizioneze și să pună în teren trupele nou mobilizate, deși slab antrenate și conduse.  

Luptele grele din Bakhmut și Soledar și din împrejurimi sunt o dovadă suficientă a unui front de luptă înghețat și a cât de mortal (amintind de carnagiul războiului de tranșee din Al Doilea Război Mondial) devine, în ciuda faptului că niciuna dintre părți nu a câștigat teren care să schimbe jocul răsboiului. 

Hodges este un susținător al modernizării Sistemului de Rachete de Artilerie cu Mobilitate Înaltă (HIMARS) al Ucrainei și al echipării acestora cu muniții cu rază de acțiune mai lungă, cum ar fi ATACMS, pentru a rupe decisiv impasul de iarnă din Donbas în favoarea Kievului; cu toate acestea, strategia doctrinară predominantă a lui Biden, „just enough”, și modificările aduse HIMARS furnizate de SUA pentru a limita utilizarea lor la mai puțin de 80 km, împiedică acest lucru. Astfel, deși președintele ucrainean Volodimir Zelenski este competitiv în lupta sa împotriva lui Putin, îi lipsesc suitele de arme și gamele de muniție necesare pentru a modela bătălia și a stabili condițiile pentru a câștiga categoric împotriva Rusiei. Biden a limitat câmpul de luptă la interiorul granițelor Ucrainei, dezavantajându-l pe Zelenski. 

Atitudinea destul de pasivă a lui Biden este un mister 

Acest lucru ridică întrebarea de ce Biden persistă într-o abordare aproape purgatorială a războiului din Ucraina. Încă din prima zi, Zelenski a spus clar că el și Ucraina sunt în acest război pentru a câștiga. Este un aspect pe care i l-a spus clar lui Biden atunci când a respins o ofertă americană de a-l evacua, spunând: „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”. Mai mult, Biden permite ca conflictului să se transforme într-un „război continuu”, cu costuri mari de vieți și averi, ceea ce este deosebit de perplex, având în vedere motivele declarate de președinte pentru plecarea trupelor americane din Afganistan. Lucrul acesta slăbește Rusia, dar pe cheltuiala Ucrainei. 

Ucrainei nu îi este frică să doboare Rusia 

De asemenea, ridică întrebarea de ce Biden pare să se teamă ca Kievul să câștige, și de ce, cu sau fără intenție, îi permite lui Putin să înghețe câmpurile de luptă în avantajul Moscovei. Ucrainei nu îi este frică să câștige, așa cum au demonstrat forțele sale militare prin recucerirea orașelor Harkov, Herson și acum Bakhmut. Nici civilii ucraineni pe care i-a intervievat The Hill nu se tem, inclusiv Daryna, în vârstă de 4 ani, și fratele ei de 10 ani, Ivan, împreună cu mama lor, Kateryna, care înfruntă zilnic atacurile cu drone ale lui Putin în Kiev și folosesc lanternele în adăposturile antiatomice reci în timpul orelor de școală, dar dansează și fac scrimă seara la lumina lumânărilor pentru a menține un anumit nivel de normalitate în copilărie. 

În mod special, de când generalul rus Serghei Surovikin a preluat comanda generală în Ucraina în octombrie, Rusia se adaptează încet la metodele și strategiile militare ale Kievului și începe să înțeleagă din punct de vedere tactic limitele de rază de acțiune ale armamentului occidental impuse Kievului de Biden și de aliații NATO ai Washingtonului. Ca urmare, comandamentul militar rus pare să își repoziționeze în mod proactiv forțele, în special posturile de comandă militară din afara razei actuale de acțiune a HIMARS și a sistemelor de artilerie occidentale similare. 

În consecință, regulile lui Biden au redus Ucraina la lansarea unor atacuri simbolice cu drone cu arme rusești vechi împotriva bazei aeriene Engels-2, la 600 de kilometri în interiorul Rusiei, și la atacuri oportuniste atunci când forțele rusești se expun, fie din cauza tacticilor slabe pe câmpul de luptă, fie din cauza securității operaționale. Ambele produc victime și titluri pe prima pagină a ziarelor, dar niciuna nu va câștiga războiul. Și nici nu vor împiedica Moscova să acumuleze noi forțe, potențial pentru a lansa o ofensivă de primăvară împotriva Ucrainei. 

Biden ar trebui să îi permită Kievului să atace Rusia 

Biden și NATO trebuie să înceteze să mai impună Kievului „reguli de joc” nemaiîntâlnite până acum, mai ales că centrele sale civile și oameni precum Daryna, Ivan și Kateryna sunt atacați. Dezavantajarea Ucrainei de genul acesta încurajează și împuternicește Rusia să continue bombardamentele sale nemiloase, prelungind astfel războiul și suferința umană. 

Pentru Kiev să învingă, războiul nu poate fi limitat la interiorul granițelor Ucrainei. Acesta trebuie să se extindă oriunde combatanții militari ruși lansează lovituri, fie că este vorba de Rusia, Belarus, Marea Neagră sau Marea Azov. Țintele militare ale Kremlinului sunt un joc corect, aerodromuri, puncte de lansare a rachetelor de croazieră și a dronelor, depozite de muniții și de aprovizionare, linii de transport feroviar, cazărmi și cartiere generale operaționale regionale și districtuale. 

dacă Putin nu stă pe loc, atunci nici Biden nu poate sta pe loc. Kremlinul a anunțat că Moscova s-a angajat să construiască o armată de 1,5 milioane de oameni și că în 2023 Rusia va crește cheltuielile pentru apărare cu 50%. Cu toate acestea, oportunități bogate în ținte există aici și acum, dacă Biden îl va lăsa pe Zelenski să le urmărească, așa cum a făcut Ucraina atacând o bază militară rusă în Makiyivka ocupată în regiunea Donețk. Se pare că au murit peste 400 de soldați ruși. 

Occidentul se preocupă cu ce ar putea face Rusia și nu cu ce face acum 

Se acordă prea mult respect lui Putin și Rusiei și reacțiilor lor posibile. Occidentul pare să fie mai preocupat de ceea ce ar putea face Rusia, față de ceea ce face acum. Intenționat sau nu, politicile militare ale lui Biden față de Ucraina limitează capacitatea lui Zelenski și al Kievului de a modela și câștiga câmpurile de luptă ale acestui război. Înghețarea acelorași câmpuri de luptă în timpul iernii, în avantajul lui Putin, este de neconceput și inacceptabil. Asta permite Moscovei să construiască puterea de luptă. 

În timp ce Ucraina luptă pentru supraviețuirea sa națională în toiul iernii, a trecut de mult timpul ca Biden să recunoască pe deplin și să îmbrățișeze ceea ce generalul George S. Patton a înțeles cu mult timp în urmă: „Nu există apărare de succes” și că „artileria câștigă războaiele”. 

Mesajul celor doi autori The Hill este clar: Domnule președinte, înghețați-l pe Putin, dezghețați câmpul de luptă și echipați Kievul cu ceea ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul.