Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin s-a întâlnit cu Evgheni Prigojin. Care a fost subiectul discuției dintre cei doi lideri
Lumea la zi

Vladimir Putin s-a întâlnit cu Evgheni Prigojin. Care a fost subiectul discuției dintre cei doi lideri

prigojin putin sursă foto: fanatik.ro
sursă foto: fanatik.ro

Președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu șeful Wagner, Evghen Prigojin, în Moscova, după ce liderul mercenarilor a condus o rebeliune armată în Rusia, confirmă reprezentanții Kremlinului. Oficiali de la Moscova afirmă că au contracarat atacurile ucrainene asupra orașelor Rostov și Kaluga din Rusia și asupra Crimeii.

Autoritățile de la Kiev afirmă că trupele ucrainene au făcut o „avansare definitivă” pe flancul sudic al Bahmutului, ca parte a contraofensivei țării. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că va discuta cu președintele rus Vladimir Putin despre prelungirea acordului ce privește cerealele, care urmează să expire săptămâna viitoare.

Discuție secretă la Kremlin

Vladimir Putin a discutat în secret la Kremlin cu liderul armatei private, care a organizat o revoltă militară împotriva regimului său, potrivit unor surse de informații occidentale. O ședință neanunțată a avut loc la 1 iulie, la o săptămână după revolta lui Prigojin și a armatei sale de mercenari Wagner, potrivit publicației franceze Libération, care citează surse din serviciile secrete.

„Această întâlnire a avut loc la Kremlin pe 29 iunie și a durat aproape 3 ore. Detaliile sale nu sunt cunoscute. Singurul lucru pe care îl putem spune este că președintele a făcut o evaluare a acțiunilor campaniei de pe front în timpul operațiunii militare speciale, precum și a evenimentelor din 24 iunie”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Afirmațiile despre o confruntare senzațională între Putin și Prigojin vin pe fondul unei teorii, potrivit căreia șeful Wagner ar putea fi însărcinat să folosească forțele sale armate pentru a-l asasina pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski și „să-i aducă capul” la Kremlin.

Violențe asupra liderului ucrainean

Prigojin poate să comită ,,o mare atrocitate în beneficiul Rusiei” pentru a se reintegra în regimul lui Putin după revolta sa armată care a avut ca scop răsturnarea ministrului Apărării, Serghei Șoigu și a șefului Statului Major al Apărării, Valery Gerasimov, a declarat unul dintre cei mai respectați editori, Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel.

În urma revoltei armate eșuate de la 24 iunie, Putin a retras rapid amenințările de a-l acuza pe Prigojin de trădare și de conducere a unei revolte. Liderul Wagner și aproximativ 8.000 de membri ai forțelor sale armate au fost nevoiți să meargă în Belarus, în conformitate cu termenii unui acord de armistițiu negociat de președintele belarus Alexander Lukașenko.

Echipa de conducere a Institutului pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW) a declarat că serviciile de securitate ruse ,,au capacitatea de a-l reține pe Prigozjn sau de a-i restricționa activitatea în Rusia”, dar nu au făcut acest lucru. Capacitatea sa ,,de a acționa liber în Rusia sugerează că Prigojin este încă protejat de anumite garanții de securitate sau că cei de la Kremlin continuă să acorde prioritate subminării reputației sale în Rusia în loc să îl vizeze fizic sau juridic”.

Putin nu se poate debarasa pur și simplu de el, ceea ce arată în mod evident slăbiciunea liderului. Ei sunt prea interconectați financiar și militar pentru a scăpa de el imediat, a declarat Theresa Fallon, director al Centrului pentru Studii Rusia Europa Asia, cu sediul la Bruxelles, potrivit dailymail.co.uk.