Infofinanciar > Lumea la zi > Nemții au tras cu urechea la ruși! Spionajul german a interceptat negocierile dintre Prigojin și Lukașenko
Lumea la zi

Nemții au tras cu urechea la ruși! Spionajul german a interceptat negocierile dintre Prigojin și Lukașenko

Prigojin Lukasenko
Sursa foto: top-channel.tv

Serviciul Federal de Informații al Germaniei a ascultat convorbirile dintre Evgheni Prigojin și președintele belarus Alexandr Lukașenko din data de 24 iunie, ziua revoltei trupelor de mercenari Wagner.

Dezvăluirea interceptărilor realizate de Serviciul Federal de Informații al Germaniei (BND), care i-au vizat pe fondatorul trupelor Wagner, Evgheni Prigojin, și pe președintele Republicii Belarus Alexandr Lukașenko, a fost făcută de jurnaliștii de la grupul media ARD.

Astfel, potrivit datelor acestora, serviciile de informații germane au aflat în mod direct despre rolul de mediator asumat de președintele Lukașenko în negocierile cu Prigojin. Potrivit anchetei realizate de jurnalișii nemți, chiar și cu o săptămână înainte de incident, BND avea informații „vagi” că trupele de mercenari Wagner ar putea organiza o revoltă.

Cu toate acestea, agenția de spionaj nu a putut să verifice aceste date atunci când a făcut schimb de informații cu partenerii săi din alte țări aliate, astfel că serviciile de informații germane nu au raportat nimic cancelarului Olaf Scholz.

Rușii au fost avertizați

După cum scriu jurnaliștii de la grupul media ARD, în 2022, serviciile de informații germane erau „destul de bine” informate despre activitatea trupelor de mercenari Wagner, pentru că avea acces la comunicațiile interne ale acesteia.

Partea rusă a fost informată de scurgerile de informații de către un ofițer din cadrul BND. În decembrie, acesta a fost arestat sub suspiciunea de trădare în favoarea Rusiei. Publicațiile germane au scris ulterior că bărbatul conducea activitatea unui departament ultrasecret, care se ocupa de obținerea de informații tehnice și avea acces la interceptări telefonice.

Un purtător de cuvânt al Serviciului Federal de Informații a declarat, ca răspuns la o solicitare a reporterilor ARD, că agenția „nu comentează public chestiuni legate de constatările sau activitățile serviciilor de informații”.

Cancelarul critică eficiența serviciilor de spionaj

La sfârșitul lunii iunie, publicația Spiegel a scris că serviciile de informații germane au aflat despre rebeliunea mercenarilor mai târziu decât serviciile de informații americane. Editorialistul tabloidului Bild, Matthias Hoffmann, a concluzionat că BND a fost „depășit complet” de revolta trupelor Wagner conduse de Evgheni Prigojin.

Potrivit Spiegel, nu i s-a raportat nimic cancelarului Olaf Scholz despre ceea ce se întâmpla în Rusia până în seara zilei de 23 iunie. Conform sursei citate, alte agenții guvernamentale nu au primit informații de la serviciile de informații până în dimineața următoare, când mercenarii Wagner au preluat controlul asupra instalațiilor militare din orașul Rostov-pe-Don.

Olaf Scholz a declarat, după revoltă, că serviciile de informații germane nu erau la fel de bine informate despre ceea ce se întâmpla ca americanii, dar că „încercau să monitorizeze situația”. De asemenea, cancelarul a precizat că Germania nu era la curent cu planurile lui Prigojin, conform The Eastern Herald.