Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin mai decapitează un general! Valeri Gherasimov a fost retras din funcție
Lumea la zi

Vladimir Putin mai decapitează un general! Valeri Gherasimov a fost retras din funcție

gherasimov romaniatv.net
Sursa foto: romaniatv.net

Președintele Vladimir Putin l-a demis pe generalul Valeri Gherasimov, comandantul șef al trupelor ruse din Ucraina, continuând astfel operațiunea de epurare a eșalonului superior declanșată de revolta trupelor Wagner.

Generalul Valeri Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, a fost retras din funcția de comandant-șef al invaziei ruse din Ucraina. Gherasimov a fost înlocuit de generalul colonel Mihail Teplinski, potrivit surselor online ruse.

Destituirea, care nu a fost confirmată încă oficial, continuă un lung șir de concedieri dictate de Putin, căruia i-au căzut victime mai mulți lideri militari. Printre aceștia s-a numărat, generalul colonel Mihail Mizintsev, cunoscut și sub numele de „Măcelarul din Mariupol”, precum și generalul Rustam Muradov, care a fost în spatele masacrului de la Vuhledar de la începutul acestui an.

Acestea sunt doar cele mai cunoscute nume, însă lista destituirilor este mult mai lungă. Nu este clar cine a condus invazia inițială a Ucrainei în februarie 2022, dar cert este că, până în aprilie, generalul Alexandr Dvornikov, alias „Măcelarul Siriei”, a fost la conducere. Ulterior, acesta i-a cedat locul generalului Ghenadi Zhidko, care a fost concediat în octombrie, după cedarea regiunii Ucrainei Harkov. A urmat apoi generalul Serghei „Armagedon” Surovikin, în vârstă de 56 de ani, dar și acesta rezistat doar până în ianuarie, când Valeri Gherasimov a preluat conducerea.

Lista generalilor dispăruți crește

Conform informațiilor Moscow Times, Valeri Gherasimov va rămâne la conducerea forțelor armate ruse în calitate de șef al statului major, dar responsabilitatea generală pentru război revine acum lui Teplinski, în vârstă de 54 de ani, comandantul trupelor aeriene ale țării.

Gherasimov nu a mai fost văzut în public de la revoltă, și nici adjunctul său, generalul Serghei „Armagedon” Surovikin. Informațiile pe surse despre Surovikin spun că acesta este interogat de FSB din cauza cunoștințelor sale despre „lovitură” și sprijinul tacit acordat Prigojin.

De altfel, și despre ministrul adjunct al Apărării del Federației Ruses, general colonelul Yunus-bek Yevkurov, care s-a întâlnit cu Prigojin în ziua rebeliunii, se zvonește, de asemenea, că a dispărut.

Prigojin, încă intangibil pentru Kremlin

Măsura de a-l concedia pe generalul Gherasimov vine la doar câteva săptămâni după revolta armată a trupelor Wagner împotriva regimului lui Putin. Mișcarea a fost condusă de Evgheni Prigojin, șeful trupelor de mercenari și cândva un apropiat al președintelui rus.

Pe fondul dorinței lui Putin de a recâștiga controlul, Prigojin pare acum prea puternic pentru ca președintele rus să-l rețină.

Drept dovadă, în loc să aleagă să meargă în Belarus pentru a trăi în exil – în conformitate cu termenii unui acord cu Kremlinul intermediat de președintele Alexandr Lukașenko pentru a pune capăt revoltei –, se pare că liderul trupelor Wagner preferă să rămână la Sankt Petersburg, conform Daily Mail.

Și asta în ciuda faptului că președintele rus îl acuză de trădare. Este adevărat însă că și forța sa, de câteva zeci de mii de luptători Wagner, rămâne tot în Rusia. Iar viteza cu care au înaintat mercenarii atunci când au întors armele și susținerea de care s-au bucurat din partea populației sunt motive destul de serioase pentru Vladimir Putin de a nu face mișcări pripite care i-ar putea slăbi poziția de lider și așa destul de șubrezită în prezent.