Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză Reuters: Unde sunt generalii de top ai Rusiei? Încep să apară zvonuri după revolta mercenarilor Wagner
Lumea la zi

Analiză Reuters: Unde sunt generalii de top ai Rusiei? Încep să apară zvonuri după revolta mercenarilor Wagner

Putin, Sursă foto: Cotidianul
Sursă foto: Cotidianul

Cei mai înalți generali ruși au dispărut din atenția publicului în urma unei revolte eșuate a mercenarilor, care a avut ca scop răsturnarea conducerii, pe fondul eforturilor președintelui Vladimir Putin de a-și reafirma autoritatea și a unor rapoarte neconfirmate privind cel puțin o arestare. 

Valeri Gerasimov, generalul de top al Rusiei, nu a mai apărut în public sau la televiziunea de stat de la revolta eșuată de sâmbătă, când șeful mercenarilor Evgheni Prigojin a cerut ca Gerasimov să fie predat. El nu a fost menționat nici într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării de la 9 iunie. 

Gerasimov, în vârstă de 67 de ani, este comandantul războiului Rusiei în Ucraina și deținătorul uneia dintre cele trei „serviete nucleare” ale Rusiei, potrivit unor analiști militari occidentali. 

Absent din peisaj este și generalul Serghei Surovikin, poreclit de presa rusă „generalul Armageddon” pentru tacticile sale agresive în conflictul sirian, care este comandantul adjunct al forțelor ruse din Ucraina. 

Doi generali ruși de rang înalt dispar din peisaj 

Un raport al New York Times, bazat pe o informare a serviciilor secrete americane, a afirmat marți că acesta a avut cunoștințe prealabile despre revoltă și că autoritățile ruse verifică dacă a fost complice. 

Miercuri, Kremlinul a minimalizat raportul, spunând că au existat și vor exista multe speculații și bârfe. Versiunea în limba rusă a cotidianului Moscow Times și un blogger militar au raportat arestarea lui Surovikin, în timp ce alți corespondenți militari care au un mare număr de urmăritori în Rusia au declarat că acesta și alți ofițeri superiori erau interogați cu privire la posibilul lor rol în revoltă. 

Rybar, un canal influent de pe aplicația de mesagerie Telegram, condus de un fost ofițer de presă al Ministerului rus al Apărării, a declarat că o epurare este în curs de desfășurare. El a spus că autoritățile încearcă să elimine personalul militar considerat că a dat dovadă de „lipsă de hotărâre” în reprimarea revoltei, în contextul în care unele rapoarte arată că părți ale forțelor armate par să fi făcut prea puțin pentru a-i opri pe luptătorii Wagner în etapa inițială a rebeliunii. 

„Insurecția armată a companiei militare private Wagner a devenit un pretext pentru o epurare masivă în rândurile forțelor armate ruse”, a declarat Rybar. 

O astfel de mișcare, dacă se confirmă, ar putea modifica modul în care Rusia își duce războiul în Ucraina – pe care îl numește „operațiune militară specială” – și ar putea provoca tulburări în rândurile armatei într-un moment în care Moscova încearcă să împiedice o contraofensivă ucraineană. 

Soarta lor este neclară, în timp ce Putin încearcă să își reafirme autoritatea 

Unii analiști militari și politici ruși și occidentali consideră că ministrul apărării Serghei Șoigu, un aliat veteran al lui Putin pe care Prigojin a vrut să îl doboare împreună cu Gerasimov din cauza presupusei sale incompetențe, ar putea fi de fapt mai în siguranță acum în postul său. „Cred că Prigojin se aștepta de fapt să se facă ceva în privința lui Șoigu și a lui Gerasimov, că Putin se va pronunța în favoarea sa”, a scris pe Twitter Michael Kofman, un specialist militar rus din grupul de analiză Carnegie Endowment. 

„În schimb, este posibil ca răzvrătirea sa să le fi asigurat menținerea în funcție, în ciuda faptului că sunt recunoscuți în mod universal ca fiind incompetenți și detestați pe scară largă în cadrul forțelor armate ale Federației Ruse”. Viktor Zolotov, șeful Gărzii Naționale, care a fost garda de corp a lui Putin, pare a fi un alt beneficiar după ce a apărut în public pentru a spune că oamenii săi sunt gata să „stea până la moarte” pentru a apăra Moscova de Wagner. El a vorbit despre posibilitatea de a obține armament greu și tancuri pentru forțele sale în urma revoltei. 

Gerasimov a strălucit prin absența sa atunci când Putin a mulțumit marți armatei pentru că a evitat un război civil, spre deosebire de Șoigu, care a avut mai multe apariții publice de atunci. Surovikin, adjunctul lui Gerasimov, a fost văzut ultima dată sâmbătă, când a apărut într-o înregistrare video în care îi cerea lui Prigojin să oprească revolta. El părea epuizat și nu era clar dacă vorbea sub presiune. 

Miercuri seară au existat informații neconfirmate din presa rusă și de pe bloguri potrivit cărora Surovikin ar fi fost reținut în centrul de detenție Lefortovo din Moscova după ce a fost arestat. Alexei Venediktov, un jurnalist cu relații bune, a declarat – fără a-și cita sursele – că Surovikin nu a mai luat legătura cu familia sa de sâmbătă și că și gărzile sale de corp au păstrat tăcerea, potrivit Reuters. 

Prigojin, care a petrecut luni de zile denigrându-i pe Șoigu și Gerasimov pentru presupusa lor incompetență în războiul din Ucraina, îl lăudase frecvent pe Surovikin, care este foarte respectat în armată pentru experiența sa în Cecenia și Siria. Surovikin, care a făcut un stagiu în calitate de comandant general al războiului din Ucraina înainte ca Gerasimov să fie numit să preia comanda, este considerat de analiștii militari occidentali și de părți ale armatei ucrainene ca fiind un operator eficient. 

Corespondenții de război ruși au vorbit despre el ca despre un potențial viitor ministru al Apărării.