Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin s-a bucurat prea devreme. „Ucraina merge înainte”
Lumea la zi

Vladimir Putin s-a bucurat prea devreme. „Ucraina merge înainte”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Credit imagine: podul.ro

Principalul câmp de bătălie în războiul dintre Rusia și Ucraina est orașul Bahmut, din regiunea Donețk. În ciuda eforturilor depuse de armata rusă, ucrainenii le resping atacurile și nu lasă semne că vor lăsa orașul să fie cucerit prea curând.

În același timp în care rezistența ucraineană continuă, Vladimir Putin a făcut prima sa vizită pe teritoriile ucrainene pe care armata lui le-a cucerit. El a defilat în Mariupol, oraș al cărui teatru, plin de civili care se refugiau de război, a fost bombardat în urmă cu un an. Șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev, Andri Ermak, a făcut următoarea declarație pe Telegram: „Forțele de apărare continuă să blocheze inamicul în est. Planurile ruşilor de a ocupa Bahmutul eșuează. Ucraina merge înainte”. Declarația a fost făcută în data de 19 martie. În perioada 17-18 martie, armata rusă a pierdut  numeroși soldați, însumând 392 de morți și rîniți în Bahmut. De la începutul războiului, armata Federației Ruse s-a împuținat cu 165.000 de militari, conform anumitor surse.

Cum a decurs vizita lui Vladimir Putin la Mariupol

Președintele rus a zburat cu elicopterul până în Mariupol, din regiunea Donețk. Asta în timp ce la 200 de kilometri distanță, armata rusă și cea ucraineană luptă pentru stăpânirea orașului Bahmut.

Vladimir Putin s-a plimbat prin orașul aflat sub stăpânirea rușilor, vorbind cu localnicii și analizând principalele puncte turistice din Mariupol. Printre ele, și teatrul care a fost bombardat cu un an în urmă.

„Șeful statului a examinat, de asemenea, linia de coastă din Mariupol, în zona clubului de iahturi, clădirea teatrului, locuri memorabile ale orașului”, raportează publicația subordonată Kremlinului, conform unui articol Știri pe surse.

Scopul vizitei

Putin a mers în Ucraina neanunțat. Cel mai probabil, motivul călătoriei sale este celebrarea a nouă ani de când Rusia a anexat Crimeea. Atât Ucraina, cât și multe state europene, printre care și România, au condamnat acțiunea Rusiei drept ilegală. În data de 18 martie 2023, Ministerul Afacerilor Externe din România și-a reiterat susținerea față de Kiev în acest război. Mai mult, a condamnat explicit preluarea Crimeei de către Federația Rusă.

Vizita președintelui rus are loc la scurt timp după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui. Nu este singurul vizat: subordonata sa, Maria Lvova-Belova, este de asemenea acuzată de deportarea ilegală a unui număr considerabil de copii ucraineni. Conform președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, numărul copiilor deportați ilegal ar putea ajunge și la 16.000. Curtea Penală Internațională de la Haga îi acuză pe Putin și comisarul pentru Drepturile Copilului, Lvova-Belova, de crime împotriva umanității.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.