Infofinanciar > Lumea la zi > Nici Angela Merkel nu l-ar fi putut influența pe Putin! ,,N-am mai avut tăria să forțez discuțiile”
Lumea la zi

Nici Angela Merkel nu l-ar fi putut influența pe Putin! ,,N-am mai avut tăria să forțez discuțiile”

Nici Angela Merkel nu l-ar fi putut influența pe Putin! ,,N-am mai avut tăria să forțez discuțiile”
sursa foto - REUTERS

Fostul cancelar german, Angela Merkel, a declarat că a avut în plan organizarea unor discuții la nivel european cu președintele rus Vladimir Putin chiar de anul trecut, înainte de invadarea Ucrainei. Însă, aceasta a considerat că nu îl va putea influența pe președinte până nu va părăsi funcția de cancelar, după cum relatează publicația Reuters.

După ce a părăsit scena politică, Angela Merkel a fost destul de absentă din lumea interviurilor. Însă, fostul cancelar german a discutat cu jurnaliștii Der Spiegel și a făcut mai multe precizări cu privire la planurile de a discuta la nivel european cu Vladimir Putin, înainte ca războiul să fie declanșat. Merkel și  Macron și-ar fi dorit să organizeze discuții cu Putin în cadrul Consiliului European, în instituția Uniunii Europene, unde se reunesc șefii de stat sau de guvern ai statelor membre din blocul comunitar.

Merkel i-a predat în mod oficial mandatul de cancelar lui Olaf Scholz la sfârșitul anului trecut, după 16 ani în care a fost la putere. Pentru ea a fost un rămas-bun amar, după ce creștin-democrații din partidul său au suferit o înfrângere zdrobitoare la alegerile din septembrie 2021.

Încă din octombrie 2018, Angela Merkel a anunțat că nu va candida pentru un nou mandat de cancelar, dar Uniunea Creștin-Democrată și aliații săi din Bavaria nu au reușit să profite de cei trei ani lăsați la dispoziție pentru a găsi un înlocuitor convingător pentru electorat.

Merkel nu a forțat discuțiile cu Putin

Angela Merkel a precizat că nu a avut ,,tăria” de a discuta cu Putin, mai ales având în vedere faptul că se va retrage de pe scena politică.

„Dar n-am mai avut tăria să forțez [discuțiile] fiindcă toată lumea știa, până la urmă: ea pleacă la toamnă”, le-a declarat Merkel jurnaliștilor germani, conform hotnews.ro.

Aceasta a avut anul trecut o ultimă întâlnire cu Vladimir Putin la Moscova. Ea a precizat că nu ar fi avut puterea să-l influențeze pe Putin, întrucât puterea este singura care contează pentru el, indiferent de relațiile dintre țări.

„În ceea ce privește politica puterii, ești terminat. Pentru Putin doar puterea contează”, a precizat Angela Merkel.

Luna trecută, fostul cancelar german a spus că nu regretă politica energetică dusă de guvernele sale în cei 16 ani de administrație, evidențiind că „din perspectiva epocii, era foarte raţional şi de înţeles” și că „întotdeauna acţionezi în timpul în care te afli”.

Într-o conferință de presă de la Lisabona, unde a participat ca președinte al juriului, ea a precizat importanța Rusiei în timpului Războiului Rece, țara lui Putin fiind ,,un furnizor de energie de încredere”.

Germania nu a vrut Ucraina în NATO

Angela Merkel și-a asumat poziția din care a blocat aderarea Ucrainei în NATO. Într-un alt interviu pentru Der Spiegel, în luna iunie, fostul cancelar german a avut o poziție fermă în apărarea relațiilor cu Vladimir Putin, precizând că nu are de ce să își ceară iertare.

Conform declarațiilor lui Merkel, interesul Germaniei era să să găsească un modus vivendi cu Rusia, pentru a nu ne pomeni într-o stare de război”, ci „a putea coexista în pofida tuturor diferenţelor noastre”.

Angela Merkel a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei, însă nu regretă poziția pe care a avut-o în mandatul său. „Era pertinent să avem cel puţin relaţii comerciale. Şi eu nu-mi voi cere scuze”, a precizat fostul cancelar german. Ucraina a taxat dur declarațiile lui Merkel.

După ce a părăsit funcția de cancelar, aceasta a tratat pe larg și problema aderării Ucrainei la NATO. Merkel și-a asumat ferm decizia luată la summitul NATO din 2008 de a bloca aderarea Ucrainei și a Georgiei la Alianță. La momentul acela și fostul președinte francez Nicolas Sarkozy avea același punct de vedere.