Infofinanciar > Info > Rusia va sărbători. Dar ce? Cum se pregătește țara pentru aniversarea „Zilei Victoriei” de pe 9 mai
Info

Rusia va sărbători. Dar ce? Cum se pregătește țara pentru aniversarea „Zilei Victoriei” de pe 9 mai

parada Rusia - sursa foto - mediafax.ro
parada Rusia - sursa foto - mediafax.ro

Ziua de 9 mai este destinată comemorării „Marelui Război Patriotic”, mai precis se sărbătorește victoria împotriva Germaniei naziste. Potrivit institului de sondaje Vtsiom, 69% din populația Rusiei o consideră cea mai importantă sărbătoare din an, iar ultimele pregătiri pentru această zi sunt în toi.

Ce presupune această paradă

În Moscova, mai cu exactitate în Piața Roșie, se află ultimele invenții tehnologice și inovații industriale care sprijină apărarea, iar la Sankt Petersburg are loc defilarea navelor militare pe Neva. Elevii din toate școlile din Rusia le cântă și le oferă veteranilor decorați dulciuri. În schimb, foștii soldați îi învață cât de important este să îți aperi țara.

Odată cu anexarea Crimeei din anul 2014 și cu anul 2015, obiceiul vechi este întărit de un nou element înființat de Vladimir Putin, numit „Marșul Regimentului Nemuritor”. Acest moment este un prilej prin care familiile din Rusia își manifestă recunoștința pentru stămoșii lor, scandarea principală fiind „Mulțumesc, bunicule pentru victorie!”. În timpul marșului se spun și povești din trecutul Rusiei, de la asediul împotriva Leningradului și până la capturarea Berlinului, iar familiile au cu ele portrete ale strămolilor lor. Putin a defilat în primul rând la parada din 2019, având o fotografie cu bunicul lui în mână.

Anul acesta parada nu va fi la fel ca în ceilalți ani, fiind ceva mai „light”. Serghei Șoigu, ministrul Apărării a declarat că vor fi astfel de comemorări în 28 de orașe din Rusia și că vor implica aproximativ 65.000 de persoane, în jur de 2.400 de sisteme de arme și 460 de avioane. Anul acesta nu vor creșteri în vitrina armatei rusești, poate chiar o să fie mici pierderi. Acest lucru este datorat de pierderile suferite în Ucraina.

Părerea specialiștilor despre defilarea din acest an și speculații despre intențiile Rusiei

Conform lui Craig Hooper, specialistul Apărării, care a analizat în revista Forbes situația, Rusia a redus numărul normal de echipamente cu aproximativ 35%. În 2021 erau 21.000 de soldați, 35 de structuri de arme și 190 de vehciule. În prezent, sunt anunțate 131 de vehicule și 25 de sisteme de arme diferite.

Personajul principal al paradei va fi o aeronavă care se numește „avionul apocalipsei”. Acest vehicul zburător îl va transporta pe Vladimir Putin undeva în siguranță, în cazul unui conflict nuclear ca să poată conduce operațiunile din zona respectivă. Cât despre elicoptere, de la 23 câte erau în 2021, acum sunt 15. Revista americană readuce aminte faptul că 39 de elicoptere au fost pierdute de când au început „operațiunile speciale”.

Există anumite zvonuri care spun că Rusia, pe data de 9 mai, are chiar posibilitatea de a declara, în mod oficial, război Ucrainei.

Serviciile de informații din Ucraina au declarat în ziua de miercuri că Rusia deja planifică și o paradă în Mariupol. Totuși, Kremlinul a negat aceste lucruri prin Dmitri Pekov, purtătorul de cuvânt al conducătorului Rusiei, declarând pentru presă următoarele: „Anul acesta, desigur, este imposibil din motive evidente. Dar va veni timpul când acolo va avea loc o mare sărbătoare.”

Ca o palmă dată Rusiei, politologul și creatorul blogului de apărare Red Samovar, Benjamin Gravisse spune că: „În afară de cucerirea Mariupolului, putem spune cu cinism că rușii nu au nimic altceva de arătat.”.