Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin, pus la zid de Maia Sandu! Nu este ,,treaba lui” unde își depozitează Moldova resursele de gaze
Lumea la zi

Vladimir Putin, pus la zid de Maia Sandu! Nu este ,,treaba lui” unde își depozitează Moldova resursele de gaze

Maia Sandu, sursă foto Emerging Europe
sursă foto Emerging Europe

Moldova se confruntă cu o criză energetică majoră. Alimentarea cu energie electrică din Ucraina a fost întreruptă de când forțele rusești au intensificat atacurile asupra centralelor electrice și a infrastructurii energetice ucrainene. Gigantul rus Gazprom a redus livrările de gaze către Moldova. Acum, penele de curent sunt din ce în ce mai frecvente.

Moscova folosește energia ca pe o armă pentru a destabiliza țara. Într-adevăr, locuitorii au ieșit în stradă în capitala Chișinău, cerând demisia guvernului pro-european, conform informațiile transmise de Euronews.

De curând, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a precizat că există gaze stocate în Ucraina. ,,Nu avem depozit de gaze naturale în Moldova, depozităm ceva gaze naturale în România, dar depozitul de acolo este destul de plin, așa că depozităm o anumită cantitate în Ucraina. Există depozite acolo, iar aceste rezerve sunt sigure”, a transmis Natalia Gavrilița, conform ziare.com.

Maia Sandu a luat atitudine

Vladimir Putin s-a declarat nemulțumit cu decizia Republicii Moldova de a-și stoca resursele de gaze în Ucraina. Maia Sandu a transmis că ,,nu este treaba” președintelui rus cum administrează Moldova gazul, având în vedere că ele au fost achitate de stat.

„Atât timp cât noi am plătit pentru acest gaze, sunt proprietatea Republicii Moldova și este decizia noastră când le consumăm, dacă nu le consumăm imediat, unde le depozităm. Nu este treaba lui Putin, este doar treaba noastră”, a precizat Maia Sandu, prezentă la emisiunea Punctul de Azi.

Fostuș șef de stat, Igor Dodon, consideră că toate resursele de gaz din Ucraina vor dispărea, iar cetățenii nu se vor putea bucura cu adevărat de ele. În acest sens, Dodon a făcut chiar declarații dure la adresa administrației din Republica Moldova, precizând și că ,,a existat, totuți, o schemă”.

„După schimbarea puterii în Moldova, vom vedea numeroase dosare penale în acest sens. Și ei înțeleg acest lucru, dar nu își fac griji pentru asta, pentru că știu că vor fugi din țară”, a menționat Igor Dondon, potrivit unimedia.info.

Vladimir Putin solicită analize atente

În zilele anterioare, Vladimir Putin a tratat problemele tot mai mari pe care le întâmpină Republica Moldova.

„În ultima perioadă, din cauza că gazul trece prin teritoriul Republica Moldova, apar probleme în acea regiune. Moldova are propriile ei dificultăți și dificultăți mari, o vedem în sfera economică și cea socială”, a transmis Putin.

Vladimir Putin s-a declarat nemulțumit că Republica Moldova stochează gaze în Ucraina. Din acest motiv, el a solicitat o analiză atentă din partea ministrului Energiei.

,,Deși în aceste condiții, nu este prea clar de ce Republica Moldova stochează o parte din gazul care le aparține, gaz moldovenesc primit de la noi, pe teritoriul Ucrainei. Ar trebui să clarificăm această situație și voi ruga ministrul Energiei să acorde mai multă atenție acestui fapt”, a precizat președintele Rusiei, conform zdg.md.