Infofinanciar > Lumea la zi > Maia Sandu, declarații de ultimă oră despre războiul din Ucraina: „Este o amenințare”
Lumea la zi

Maia Sandu, declarații de ultimă oră despre războiul din Ucraina: „Este o amenințare”

Maia Sandu, Sursă foto: realitatea.md
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat impactul pe care războiul declanșat de ruși în Ucraina îl are asupra Republicii Moldova. Oficialul de la Chișinău a catalogat acest conflict militar drept „o amenințare” pentru țara sa. De asemenea, Sandu l-a acuzat pe Putin că vrea să refacă Uniunea Sovietică. „Pentru Republica Moldova acest război este o amenințare la libertatea țării noastre, pentru democrația noastră și pentru calea noastră europeană. Am auzit de mai multe ori voci de la Moscova spunând că acolo se dorește refacerea Uniunii Sovietice. Asta ne vizează pe noi în mod direct. Noi nu dorim să ne întoarcem în Uniunea Sovietică. Noi ne dorim să trăim într-o societate liberă, într-o țară democratică”, a susținut Maia Sandu, în cadrul unui interviu acordat celor de la RFI România. Rep. Moldova se confruntă cu multiple probleme În discursul său, Maia Sandu a mai subliniat problemele cu care se confruntă țara sa din punct de vedere al alimentării cu energie electrică de când a început războiul militar din Ucraina. „Republica Moldova este o țară vulnerabilă și din punct de vedere energetic pentru că în cele trei decenii de independență s-a făcut foarte puțin pentru a crea alternative de furnizare a resurselor energetice. S-a reușit să se construiască gazoductul Iași – Chișinău, dar nici măcar nu s-a ajuns la identificarea unor furnizori de alternativă. Pe partea de furnizare a curentului electric lucrurile stau și mai prost. Nu avem conexiune directă cu România. Liniile de tensiune înaltă trec pe teritoriul Ucrainei. Vedem că de fiecare dată când este bombardată rețeaua electrică a Ucrainei avem deconectări a curentului electric în Republica Moldova. Mai mult decât atât, aceste linii de curent electric trec prin Transnistria. Transnistria poate să deconecteze curentul electric pe malul drept când își dorește. Acum încercăm să eliminăm această vulnerabilitate energetică, dar avem nevoie de timp. Sunt proiecte care se vor realiza în următorii câțiva ani. Suntem vulnerabili pe sectorul de securitate și acest lucru este foarte clar pentru toți. Avem o economie care este foarte afectată de război și care nu era foarte puternică nici până la război. Recunoaștem acest lucru. Acum este afectată în mod substanțial. În cazul în care acest război va dura presiunea pe economia noastră va crește și va fi tot mai dificil. Nu cred că poate spune cineva foarte clar când se va încheia războiul”, a mai spus Sandu. Victoria Ucrainei, victoria împotriva separatiștilor Șefa statului de la Chișinău a anunțat că o eventuală victorie a Ucrainei în războiul cu Rusia, ar oferi administrației Republicii Moldova o șansă de a răsturna situația provocată de regiunea separatistă priorusă din Transnistria. „Credem că va apărea o oportunitate de rezolvare a conflictului în momentul în care Ucraina va câștiga acest război”, a conchis Maia Sandu în finalul interviului acordat celor de la RFI România.Sursă foto: realitatea.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat impactul pe care războiul declanșat de ruși în Ucraina îl are asupra Republicii Moldova. Oficialul de la Chișinău a catalogat acest conflict militar drept „o amenințare” pentru țara sa. De asemenea, Sandu l-a acuzat pe Putin că vrea să refacă Uniunea Sovietică.

„Pentru Republica Moldova acest război este o amenințare la libertatea țării noastre, pentru democrația noastră și pentru calea noastră europeană. Am auzit de mai multe ori voci de la Moscova spunând că acolo se dorește refacerea Uniunii Sovietice. Asta ne vizează pe noi în mod direct. Noi nu dorim să ne întoarcem în Uniunea Sovietică. Noi ne dorim să trăim într-o societate liberă, într-o țară democratică”, a susținut Maia Sandu, în cadrul unui interviu acordat celor de la RFI România.

Rep. Moldova se confruntă cu multiple probleme

În discursul său, Maia Sandu a mai subliniat problemele cu care se confruntă țara sa din punct de vedere al alimentării cu energie electrică de când a început războiul militar din Ucraina.

„Republica Moldova este o țară vulnerabilă și din punct de vedere energetic pentru că în cele trei decenii de independență s-a făcut foarte puțin pentru a crea alternative de furnizare a resurselor energetice. S-a reușit să se construiască gazoductul Iași – Chișinău, dar nici măcar nu s-a ajuns la identificarea unor furnizori de alternativă.

Pe partea de furnizare a curentului electric lucrurile stau și mai prost. Nu avem conexiune directă cu România. Liniile de tensiune înaltă trec pe teritoriul Ucrainei. Vedem că de fiecare dată când este bombardată rețeaua electrică a Ucrainei avem deconectări a curentului electric în Republica Moldova. Mai mult decât atât, aceste linii de curent electric trec prin Transnistria. Transnistria poate să deconecteze curentul electric pe malul drept când își dorește. Acum încercăm să eliminăm această vulnerabilitate energetică, dar avem nevoie de timp.

Sunt proiecte care se vor realiza în următorii câțiva ani. Suntem vulnerabili pe sectorul de securitate și acest lucru este foarte clar pentru toți. Avem o economie care este foarte afectată de război și care nu era foarte puternică nici până la război. Recunoaștem acest lucru. Acum este afectată în mod substanțial. În cazul în care acest război va dura presiunea pe economia noastră va crește și va fi tot mai dificil. Nu cred că poate spune cineva foarte clar când se va încheia războiul”, a mai spus Sandu în interviul celor de la RFI România.

Victoria Ucrainei, victoria împotriva separatiștilor

Șefa statului de la Chișinău a anunțat că o eventuală victorie a Ucrainei în războiul cu Rusia, ar oferi administrației Republicii Moldova o șansă de a răsturna situația provocată de regiunea separatistă priorusă din Transnistria.

„Credem că va apărea o oportunitate de rezolvare a conflictului în momentul în care Ucraina va câștiga acest război”, a conchis Maia Sandu.