Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin a râs ca la o glumă proastă! Curtea de la Haga l-a acuzat de crime împotriva umanității
Lumea la zi

Vladimir Putin a râs ca la o glumă proastă! Curtea de la Haga l-a acuzat de crime împotriva umanității

Vladimir Putin râde; sursă foto: capital.ro
FOTO: capital.ro

Președintele Federației Ruse este acuzat de crime de război! Curtea de la Haga a precizat în mod oficial că Vladimir Putin se face responsabil pentru atrocitățile produse împotriva umanității în războiul din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de Curtea Penală Internațională (CPI) care a emis și un mandat de arestare pe numele liderului de la Kremlin. Organismul respectiv nu este recunoscut de Federatia Rusă, prin urmare deciziile luate de instituție sunt lovite de nulitate pe teritoriul Rusiei.

Deciziile Curții Penale Internaționale nu se aplică în Federația Rusă

„Curtea Penală Internațională: o instanță independentă, permanentă, care judecă persoane acuzate de cele mai grave forme de infracționalitate care afectează comunitatea internațională, și anume genocid, crime împotriva umanității și crime de război. Statutul Curții adoptat la Roma în 1998 a fost revizuit acum 11 ani, incluzându-se și crima de agresiune.  Curtea Penală Internațională poate să investigheze, să urmărească și să judece, să stabilească răspunderea persoanelor suspectate, respectiv, acuzate a fi comis aceste crime. Sunt 114 state care au ratificat statutul Curții. De la 1 ianuarie 2011, numărul statelor părţi la statut este de 114”, potrivit tvr.ro.

Federația Rusă nu a recunoscut acest organism, Vladimir Putin nu va fi subiectul unui condamnat de la Nuremberg,cel puțin până acum.

Însă, agenția de presă Reuters relatează că administrația prezidențială a Kremlinului a respins în nenumărate rânduri acuzațiile care i impută lui Vladimir Putin pentru ororile produse în timpul Operațiunii Speciale de Eliberare.

În primul său mandat de arestare pentru Ucraina, CPI a cerut arestarea lui Putin sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și de transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă, acuzații fondate doar pe principii ce țin mai degrabăde moralitate și nicidecum pe o bază legală. Kremlinul nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. La începutul acestei săptămâni, Reuters a raportat că se așteaptă ca instanța să emită mandate.

Vladimir Putin nu va fi acuzat de crime de război, nu astăzi cel puțin

Separat, instanța a emis un mandat de arestare pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, pentru aceleași acuzații. Procurorul CPI, Karim Khan, a deschis în urmă cu un an o anchetă privind posibile crime de război, crime împotriva umanității și genocid în Ucraina. El a subliniat, în timpul a patru călătorii în Ucraina, că analizează presupusele crime împotriva copiilor și țintirea infrastructurii civile.

Din moment ce se precizează că doar 144 de state au recunoscut jurisdicția Curții Penale Internaționale, rezultă faptul că autoritatea instituției respective este limitată. Aspect consemnat de altfel și de purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse. „Deciziile Curții Penale Internaționale nu au niciun sens pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”, a scris Zaharova pe canalul său de Telegram, potrivit agenției de stat Ria Novosti.

„Rusia nu este parte a Statutului de la Roma pentru Curtea Penală Internațională și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar posibilele „rețete” de arestare venite de la Curtea Internațională sunt nule din punct de vedere juridic pentru noi”

Organizația Națiunilor Unite este formată din cel puțin 193 de state. Mobilul decizional al Națiunilor Unite este dat de Consiliul de Securitate Permanent. Cinci state decid, că ne place sau nu, asupra chestiunilor ce țin de scena relațiilor internaționale.

ONU reprezintă brațul actualizat al Ligii Națiunilor, adaptat la dogmele și metehnele secolului XXI. Cinci state au drept de vot asupra bunului mers asupra întregii lumi. Două regimuri comuniste, China și Federația Rusă la care se adaugă democrațiile Republicii Franceze și a Statelor Unite plus cutumele monarhiei Regatului Unit al Marii Britanii.

Dreptul de veto se aplică în aplicarea deciziilor care privesc chesitunile de pace și securitatea mondială. Orice stat din cele cinci are dreptul de a le bloca pe celelalte patru.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.