Infofinanciar > Lumea la zi > „Vladimir Putin m-a asigurat că nu-l va ucide pe Zelenski”, își amintește un fost oficial! Este liderul rus un om de cuvânt?
Lumea la zi

„Vladimir Putin m-a asigurat că nu-l va ucide pe Zelenski”, își amintește un fost oficial! Este liderul rus un om de cuvânt?

vladimir putin foreignpolicy.com
sursă foto: foreignpolicy.com

„Intenționați să-l ucideți pe Volodimir Zelensk?”. își amintește Bennett că l-a întrebat pe Putin, în timpul unui interviu de aproape cinci ore pe care l-a acordat canalului 12 din Israel. Președintele rus Vladimir Putin a promis că nu-l va asasina pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski atunci când s-a întâlnit cu fostul premier israelian Naftali Bennett anul trecut, în primele zile ale războiului.

Acest interviu a fost postat sâmbătă seară, 4 februarie, pe YouTube, iar în acea conversație, el a povestit detalii din binecunoscuta sa călătorie la Moscova, la Shabbat, la începutul lunii martie 2022, în încercarea de a ajuta la medierea unui acord de pace între cele două părți.

Angajamentul lui Putin

Deși Bennett nu a reușit să ajute la încetarea ostilităților, a reușit să obțină un angajament din partea lui Putin de a nu-l ucide pe Zelenski, care la acea vreme se ascundea într-un buncăr secret pentru a preveni un astfel de asasinat. Putin l-a asigurat pe Bennett: „Nu îl voi ucide pe Zelenski”.

Bennett a replicat atunci: „Trebuie să înțeleg că îmi dai cuvântul tău că nu-l vei ucide pe Zelenski” și Putin a promis din nou că nu va face acest lucru. Bennett l-a sunat apoi pe Zelenski în timp ce acesta se afla încă la Moscova, în drum spre aeroport de la Kremlin, pentru a-i spune că nu a fost amenințat cu moartea. „Sunteți sigur?”, a întrebat Zelenski. „Sută la sută la sută”, a răspuns Bennett. În câteva ore, Zelenski s-a întors la biroul său și a realizat un videoclip în care a explicat că nu îi era frică, a declarat Bennett.

Zelesnki nu se teme

Zelenski s-a întors la biroul său și a realizat un videoclip în care a explicat că nu îi era frică, a declarat Bennett. El a explicat că s-a dus la Moscova la cererea lui Zelenski, crezând că există o mică fereastră de timp în care se poate ajunge la o înțelegere pentru a pune capăt războiului. „Am mers în secret absolut pe un plan decrepit din Israel prin regiunea Kazahstanului… pentru că nu puteam zbura deasupra Mării Negre. Pe drum ne-am rugat și am făcut o binecuvântare peste vinul de Sabat, a fost foarte emoționant”, a spus Bennett, citat de The Jerusalim Post.

Au aterizat la Moscova, unde era frig și ploua, în ceea ce a fost prima sa călătorie în acel oraș, și-a amintit Bennett, adăugând că i s-a alăturat MK Ze’ev Elkin, pe atunci ministru al locuințelor și construcțiilor, care este originar din Ucraina și vorbește fluent limba rusă. În trecut, el a acționat în calitate de translator pentru Netanyahu în cadrul întâlnirilor sale cu Putin. De la Moscova, ei au mers la Berlin, pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Schutz și împreună au mers în Franța, Marea Britanie și Statele Unite, care știau despre vizita sa.

„Tot ceea ce am făcut a fost coordonat cu Statele Unite, Germania și Franța”, a spus el.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.