Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin își pierde autoritatea în fața subalternilor! Evgheni Prigojin ar urmări să îl „detroneze” pe liderul de la Kremlin
Lumea la zi

Vladimir Putin își pierde autoritatea în fața subalternilor! Evgheni Prigojin ar urmări să îl „detroneze” pe liderul de la Kremlin

journalofdemocracy.org
FOTO:journalofdemocracy.org

Jurnalistul rus, Mihail Zygar, precizează într-un articol publicat în New York Times, faptul că fotoliul de președinte al președintelui Vladimir Putin ar putea fi revendicat de oligarhul Evgheni Prigojin. Autor al cărții „Toți oamenii Kremlinului: În interiorul curții lui Vladimir Putin”, Zygar a mai punctat următoarele: ”Cu toate acestea, efectul ar putea fi invers, tot mai mulți oameni văzându-l pe Evgheni Prigojin ca fiind cel mai probabil favorit pentru a-i succeda președintelui rus, Vladimir Putin.

Fondator al canalului de știri rusesc Dojd, Zygar își completează afirmația cu următoarea precizare” Până la sfârșitul anului 2022, mulți oameni de afaceri și oficiali moscoviți credeau cu tărie că Prigojin este o amenințare reală. Timp de mai multe luni, anul trecut, s-au învârtit întrebări despre motivul pentru care Vladimir Putin nu l-a pus pe Prigojin la punct, așa cum a făcut cu mulți alții”.

Vladimir Putin este prins într-un război mediatic

Referitor la strategia președintelui Vladimir Putin, Mihail Zygar o contestă și o definește ca fiind mai degrabă un joc birocratic „ Acesta este jocul birocratic tradițional al  lui Vladimir Putin, care a fost eficient, dar care ar putea să nu funcționeze de data aceasta”.

Totodată, eșecul armatei Rusiei în războiul din Ucraina, îl atribuie aceluiași Vladimir Putin „Mulți ruși, zombificați de propagandă, sunt frustrați de faptul că armata nu câștigă. Kievul nu a fost cucerit în câteva zile, așa cum s-a promis.

Prin numirea generalului Gherasimov în funcția de comandant suprem, Vladimir Putin își asumă responsabilitatea pentru toate înfrângerile ulterioare. Și nu-l slăbește pe Prigojin, care nu a criticat această numire. Acest lucru înseamnă că, în viitorul apropiat, domnul Prigojin îl poate provoca pe președinte, iar lui Putin s-ar putea să nu mai poată să i se opună fostului său bucătar.”

Putin este prins într-o bătălie pentru dominația mediatică împotriva profilului mediatic în creștere al Grupului Wagner, PMC-ul aliat al Rusiei, ai cărui luptători au făcut o mare parte din munca grea a armatei în estul Ucrainei. Fondatorul companiei de mercenari, Evgheni Prigojin, a strâns un număr mare de adepți pe rețelele de socializare rusești și în blogosfera militară de la începutul conflictului, în februarie 2022.

Propagandă la Moscova 

Cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că Kremlinul a fost forțat să conteste public narațiunea mediatică a lui Wagner, respingând sugestia că grupul de mercenari a fost „singurul responsabil pentru capturarea lui Soledar”.

Expertul britanic în apărare Nicholas Drummond a declarat pentru Expres.co.uk: „Putin încearcă să recâștige un fel de inițiativă. În condițiile în care trupele sale nu reușesc să obțină niciun câștig semnificativ pe teren în Ucraina, el trebuie să convingă oamenii de acasă că încă deține controlul și că Rusia rămâne o superputere de care trebuie să se țină cont.

„Adevărul incomod este că economia Rusiei s-a contractat grav în ultimele 12 luni, nu se mai află printre primele 10 clasate după PIB. Mitul invincibilității militare rusești a fost spulberat de performanțele sale mediocre din Ucraina și de pierderile catastrofale pe care le-a suferit”, potrivit express.co.uk.